latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:12 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Митровић: Изградња ауто-путева не би смјела да буде предмет политичких дискусија

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић истакао је да је сваки километар ауто-пута у било ком дијелу БиХ од огромног значаја за привреду и грађане БиХ, који очекују више инвестиција, нова радна мјеста и бољи квалитет живота, због чега то не би смјело да буде предмет политичких дискусија, што се покушава наметнути питањем делегата у Дому народа парламента БиХ Младена Босића.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

У одговору на делегатско питање Босића на основу којих докумената ресорни министар у изјави за федералне медије фаворизује Коридор Пет це у односу на друге правце, Митровић је навео да је ово питање намјерно извучено из ширег контекста одговора на једно од питања из интервјуа којег је дао новинарима Дневног аваза.

- Тачно је да је у одговору на то питање завршетак ауто-пута на Коридору Пет це поменуто као једно од приоритетних питања којим ће се Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара бавити у наредном периоду. Међутим, исто тако је тачно да су у одговору на то питање као приоритети поменути и изградња ауто-пута Београд-Сарајево, као и пројекти изградње граничних прелаза Свилај и Братунац-Љубовија, а што у свом делегатском питању не помиње или намјерно изоставља господин Босић - навео је Митровић у одговору.

Он је додао да је могуће да приликом постављања овог питања делегат Босић није имао у виду или је, такође, намјерно пропустио да помене да је 26. фебруара прошле године Милорад Додик, у функцији предсједавајућег Предсједништва БиХ, са ресорним министрима у владама Републике Српске и Федерације БиХ постигао договор о коначној траси ауто-пута и брзе цесте Београд-Сарајево-Београд.

- За разлику од једностране Декларације о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, која је, управо на иницијативу Босића, усвојена у октобру 2017. године у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, договор који је Додик постигао са ресорним министрима подразумијева изградњу ауто-пута и брзе цесте у облику прстена, који би од Београда и Сремске Раче ишао преко Бијељине, Брчког, Лочара, Тузле, Жепча до Сарајева и од Сарајева преко Пала, Рогатице, конекције за Горажде, Вишеграда, Ужица и Пожеге поново до Београда - навео је Митровић.

Он је истакао да овакав договор свакако има у виду огроман интерес грађана источног дијела Републике Српске и дијела ФБиХ, којима је од животне важности изградња брзе цесте Сарајево-Вишеград и њено спајање са ауто-путем до Ужица, Пожеге и Београда.

Митровић је у одговору Босићу напоменуо да су у мају прошле године, приликом званичне посјете Предсједништва БиХ Турској, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Турске Реџеп Ердоган потписали Меморандум о разумијевању у вези са изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, којим је предвиђена динамизација процеса у изградњи дијела тог пута који пролази кроз БиХ.

Такође, почетком октобра прошле године чланови Предсједништва, предсједник Србије и предсједник Турске озваничили су почетак изградње моста на Сави, централног објекта будућег ауто-пута од Сремске Раче ка Бијељини, чија је изградња почела у августу прошле године.

- Изградња ауто-пута на Коридору Пет це обухвата и четири дионице укупне дужине 46,58 километара које пролазе територијом Републике Српске, што господин Босић не помиње у свом делегатском питању. Изградња ове четири дионице, као и других дионица ауто-пута на Коридору Пет це, те увезивање овог коридора, односно Бањалуке и Добоја, са Београдом јесте приоритет Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара и то нико ко мисли добро свим грађанима ове земље не би требало да доводи у питање - наглашава Митровић.

Он је подсјетио и да је, говорећи о приоритетима власти и Владе Републике Српске, српски члан Предсједништва Милорад Додик 18. јануара ове године као нулти приоритет истакао изградњу ауто-пута од Добоја до моста на Рачи, односно Београда.

- Министарство комуникација и транспорта у Савјету министара, у складу са својим надлежностима, свакако ће подржати реализацију овог приоритета јер је ријеч о пројекту који је од користи свим грађанима Републике Српске и БиХ - поручио је Митровић у одговору на делегатско питање Босића.

Повезане вијести:

Коридор "Пет це" се не фаворизује, већ је ријеч о приоритету