latinica  ћирилица
23/01/2020 |  15:36 | Аутор: СРНА

Бећировићеве иницијативе без подршке

Делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ нису прихватили иницијативу Дениса Бећировића да Савјет министара у року од 120 дана достави амандмане на Устав БиХ којима се омогућава спровођење одлука Европског суда за људска права у предметима "Сејдић-Финци", "Азра Зорнић", "Илијаз Пилав" и "Самир Шлаку".

Бећировић је подсјетио делегате да је ријеч о обавези БиХ, те да је Европска комисија донијела 14 приоритета и указала да органи власти морају хитно приступити спровођењу.

Одбијена је и Бећировићева иницијатива да Савјет министара у року од 60 дана припреми и у парламенту достави информацију о усклађивању наставних планова и програма Републике Српске и Србије, с посебним освртом на усклађеност ових планова и програма с Оквирним законом о основном и средњем образовању у БиХ.

Образлажући иницијативу, Бећировић је рекао да је Србија, како каже, узурпирала права која нема и скоро изједначила наставне планове са плановима у дијелу БиХ.

Подршку делегата није добила ни његова иницијатива да се Савјет министара задужи да у року од два мјесеца припреми и парламенту достави измјене релевантног законодавства с циљем провођења пресуде Европског суда за људска права по тужби Ирме Баралије против БиХ због неодржавања избора у Граду Мостару.

Дом народа усвојио је измјену одлуке о именовању чланова сталних комисија овог дома с обзиром да је бошњачки делегат Фахрудин Радончић именован за министра безбједности у Савјету министара, а да га је замијенио Муниб Јусуфовић.

Давањем сагласности за ратификацију више међународних докумената завршена је данашња сједница Дома народа.