latinica  ћирилица
23/01/2020 |  16:16 | Аутор: СРНА

Наставља се помоћ Српске власницима имовине на територији ФБиХ

Влада Републике Српске прихватила је данас извјештај о спровођењу активности у вези са пружањем бесплатне стручне правне помоћи избјеглим и расељеним лицима која полажу право на имовину на територији Федерације БиХ у току 2019. године.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Канцеларијама за пружање бесплатне стручне правне помоћи су се у 2019. години обраћала избјегла и расељена лица са захтјевима за информисање и правну помоћ при рјешавању различитих имовинско-правних питања, па је у вези с тим пружана помоћ заинтересованим грађанима у управним споровима и парничним и ванпарничним поступцима који се воде пред надлежним судовима у ФБиХ.

Подручне канцеларије за пружање бесплатне стручне правне помоћи у Бањалуци, Бијељини, Зворнику, Источном Новом Сарајеву, Мркоњић Граду и Невесињу током 2019. године запримиле су 641 захтјев, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Српске ће путем Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове наставити да у 2020. години пружа бесплатну стручну правну помоћ у канцеларијама подручних јединица РУГИПП-а.

Влада је на данашњој сједници дала сагласност за закључивање протокола о сарадњи између Републичког секретаријата за расељена лица и мирације и РУГИПП-а за 2020. годину којим ће бити регулисано пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним лицима у поступку успостављања или замјене земљишне књиге на територији ФБиХ.

Влада је задужила РУГИПП и Републички секретаријат за расељена лица и миграције да у току ове године обезбиједе канцеларије у оквиру подручних јединица Бањалука, Бијељина, Зворник, Источно Ново Сарајево, Мркоњић Град и Невесиње и правну помоћ ангажманом шест дипломираних правника и шест административних радника за рад у овим канцеларијама.

Влада је донијела уредбу о канцеларијском пословању којом се уређује канцеларијско пословање републичких органа управе и органа јединица локалне самоуправе.

- Ова уредба је донесена 2004. године. С обзиром на потребу прилагођавања канцеларијског пословања електронском пословању, модернизацију самог поступка, прецизније прописивање начина кориштења и чувања електронских аката и електронске архиве, приступило се доношењу нове уредбе - наводи се у саопштењу.

Влада је дала сагласност на план утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за период од 1. октобра до 31. децембра 2019. године у износу од 525.250 КМ, и то за Црвени крст Републике Српске 150.000 КМ, за "Искра" сигурну кућу 35.000 КМ и Удружење дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника Српске 340.250 КМ.

Дата је сагласност на план утрошка средстава Министарству здравља и социјалне заштите за исти период за грантове удружењима од јавног интереса у износу од 72.875 КМ.

Савезу дистрофичара Републике Српске ће по том основу бити распоређено 4.500 КМ, Савезу глувих и наглувих 7.500 КМ, а Савезу слијепих, Савезу параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Српске и Савезу удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима по 8.125 КМ.

Савезу друштава добровољних давалаца крви Српске биће распоређено 6.500 КМ, Савезу за ријетке болести Бањалука и Удружењу за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлост" Бањалука по 7.500 КМ, а Организацији ампутираца УДАС Српске 15.000 КМ.

Влада је дала сагласност на план утрошка средстава Републичком секретаријату за расељена лица и миграције на план утрошка средстава за прошлу годину у укупном износу од 536.214 КМ.

Средства се распоређују са позиција капитални грантови за рјешавање проблема интерно расељених лица у износу од 95.000 КМ, капитални грантови за финансирање повратка у Српску у износу од 222.714 КМ, капитални грантови за финансирање повратка у ФБиХ у износу од 216.500 КМ и текући грантови организацијама и удружењима избјеглица и расељених лица у износу од 2.000 КМ.