latinica  ћирилица
23/01/2020 |  20:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Глорија "сије смрт" по Шпанији, 11 мртвих, више несталих (ВИДЕО)

Најмање 11 особа је страдало, а пет се воде као нестале у снажној олуји која је захватила Шпанију.

Нови извјештаји о несталим особама на сјевероистоку Каталоније и на Балеарским острвима повећали су страх да би се број страдалих од олује Глорија могао повећати, пренио је АП.

Најмање двојица бескућника преминула су од хипотермије ове недјеље, када су температуре опале широм земље.

Шпански премијер Педро Санчез обишао је данас неке од најтеже погођених подручја и састао се са спасилачким тимовима на терену.

Он је рекао да ће одобрити државна средства за пет региона која су највише погођена олујом.

Олуја је трајала пет дана, била је праћена јаким вјетром, снијегом и градом, а најгоре временске прилике, како су саопштили метеоролози, биле су јуче.

Сателитски снимци Службе за управљање у хитним ситуацијама Европске уније показали су како се слана вода прелила у делту ријеке Ебро, главне артерије у источној Шпанији, преплављујући поља пиринча.

Међу тешко погођеним регионима су сјевероисточна Каталонија, гдје власти још увијек прате неколико ријека из страха да би могле изаћи из корита и јужна Андалузија, чије су дијелове данас погодиле изненадне олује са градом.

На Мајорци, спасиоци и ватрогасци траже од понедјељка пењача који је нестао.

Још двије особе један Шпанац и један Британац воде се као нестали на Ибици, а власти наводе да су их највјероватније одвукли у море необично високи таласи.

Власти у Каталонији наводе да раде како би обезбиједили струју за више од 10.000 људи, који су остали без ње.