latinica  ћирилица
23/01/2020 |  23:20 ⇒ 23:21 | Аутор: СРНА

Трамп неће дозволити да рјешавање односа Београда и Приштине траје дуго

Специјални изасланик америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је уочи сутрашњег сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем да предсједник САД Доналд Трамп неће дозволити да рјешавање односа Београда и Приштине траје дуго ако нема напретка.
Ричард Гренел (фото: de.usembassy.gov) -
Ричард Гренел (фото: de.usembassy.gov)

Гренел је из Приштине стигао у Београд са готово идентичном поруком да Америка, која је посљедњих година доживјела економски препород, жели да се и Срби и Албанци фокусирају на бизнис и отварање нових радних мјеста, јавио је РТС.

- Оно што мора да се деси су двије ствари - истовремено са укидањем такса, мора да престане кампања за повлачење признања Косова. То је нешто што пословна заједница зна да мора да се догоди, људи то знају, али су неки политичари заробљени у старом начину размишљања и хоће да се свађају око свега. Постоји мали простор и САД ће се концентрисати на рјешавање. Мислим да смо близу да се то деси - рекао је Гренел.

Он је истакао да људи хоће да крену напријед, да превазиђу прошлост.

- Дошао сам управо са југа Србије, који је најближи Косову и једна од ствари које сам чуо јесте да због такса и изостанка напретка у дијалогу многи послови трпе, јер им је то природно тржиште и мислим да ће и они имати користи од тога - каже Гренел.

Он је додао да је Вучић сјајан партнер и да се радује разговорима са њим о економији, новим пословима, радним мјестима.

- Због тога сам овдје, да се концентришемо на економски аспект и оставимо по страни политичка питања из прошлости. Осјећам добру енергију на обје стране, али је простор мали. Предсједник Трамп ми неће дозволити да предуго радим на томе ако нема напретка. Не желимо да губимо вријеме и немамо специфичне идеје, немамо такву агенду. Оно што ја радим јесте да видим да ли могу да погурам обје стране напријед, да оставе прошлост по страни и крену напријед - рекао је Гренел.

Он је истакао да не постоји рок за постизање споразума двије стране.

Гренел је рекао и да се неће мијешати у политичка питања у Приштини, да није на њему да говори о формирању владе и да није заинтересован за то питање.

Вучић је у међувремену рекао да поштује ентузијазам и енергију коју Американци, па и Гренел улажу у рјешавање овог питања, али да то неће ићи тако лако.

Иако је изасланик америчког предсједника у Приштини више пута поновио да је његова мисија искључиво економског карактера, приштински аналитичари тврде да је његов долазак у овом тренутку јасна порука да су САД заинтересоване за што хитније формирање владе ради наставка дијалога, преноси РТС.