latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:26 | Аутор: СРНА

"Амандманима промијенити безакоње"

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је Црква спремна на разговоре са црногорским властима о спорном Закону о слободи вјероисповијести у смислу да се амандманима промијени "безакоње".
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

- О безаконом Закону о слободи вјероисповијести Црква је дала своју ријеч. Међутим, ако премијер Душко Марковић позива да разговарамо у смислу да амандманима дјелује на то безакоње и да се оно промијени - то је у реду - рекао је митрополит Амфилохије за "Вечерње новости".

Он је, поводом изјаве црногорског премијера да је владика Амфилохије једина адреса за разговор, истакао да разговарати с њим јесте исто што са Српском православном црквом.

- Не може он да дијели патријарха и митрополита црногорског. Ово је СПЦ, Пећка патријаршија, Митрополија црногорско-приморска која је прва у свим њеним епископијама била и остала једина која је сачувала континуитет Пећке патријаршије и за вријеме њеног укидања - рекао је владика Амфилохије.

Он је поручио да је "иста ствар" водити разговоре са патријархом или са епископима СПЦ у Црној Гори.

- Наравно, имамо своју одговорност, разговарамо и разговараћемо, али под условом да они ставе под знак питања то безакоње које су донијели - поручио је владика Амфилохије.

Подсјетивши да су "митрополити били господари Црне Горе", митрополит Амфилохије истакао је да је Митрополија незамислива без Пећке патријаршије и СПЦ, те да је Митрополија стварала Црну Гору, што значи Пећка патријаршија.