latinica  ћирилица
24/01/2020 |  08:44 ⇒ 08:49 | Аутор: sputniknews.com

Пуповац: Други владају непријатељством Србије и Хрватске

Милорад Пуповац, шеф Самосталне демократске српске странке (СДСС) и посланик у Хрватском сабору рекао је да Србија и Хрватска трпе велику штету због неријешених односа, а да је највећа да други владају непријатељствима двије земље и имају користи од тога.
Милорад Пуповац - Фото: РТС
Милорад ПуповацФото: РТС

Пуповац је оцијенио да се послије избора Зорана Милановицћ за предсједника може очекивати унапређење политичких односа Србије и Хрватске.

У интервјуу за Блиц"он је рекао да критике Србије које су се чуле у предсједничкој кампањи нису ништа ново, чему погодују и бројна мјеста међусобног спорења.

Пуповац је нагласио важност добрих односа Србије и Хрватске, и то из више разлога, најприје зато што рат и продужено поратно непријатељство наносе огромне психолошке и унутарполитичке и спољнополитичке штете објема земљама.

Међутим, "највећа је да други владају нашим непријатељствима и имају користи од тога, а ми само штету", рекао је Пуповац.

Он је, такође, указао и на значај економских, културних и спортских веза, као и на то да због несређених српско-хрватских односа трпи цијели регион, за разлику од вишеградске групе и нордијских земаља које због међусобне добро конципиране сарадње биљеже напредак.

Пуповац је оцијенио да би требало да дође до сусрета предсједника Србије Вучића и Милановића, јер, како је рекао, "они имају своје одговорности за односе двије земље које не могу препустити другима, нити их други могу преузети од њих".

Он је такође рекао да лоши односи Београда и Загреба не могу бити добри за Србе у Хрватској, као што ни несређени односи Србије с другим дијеловима бивше заједничке државе нису добри за Србе у њима, пренио је Тањуг.

- Предуго живимо између двије ватре или двије санте леда да не бисмо имали свијест о томе - закључио је Пуповац.