latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:14 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

У источни дио Српске лани пласирано 48,3 милиона КМ

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске пласирала је прошле године 48,3 милиона КМ у источни дио Српске, што је за 16,4 милиона КМ више него 2018. године, изјавио је Срни вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.
Дражен Врховац - Фото: СРНА
Дражен ВрховацФото: СРНА

Врховац је појаснио да се од овог износа 37,7 милиона КМ односи на кредите, 9,9 милиона КМ на пласмане у хартије од вриједности емитената са овог подручја, док је преосталих 700.000 КМ одобрено бесповратно.

Према његовим ријечима, средства одобрена бесповратно пласирана су путем Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, чиме је додатно подржано повећање доступности и квалитета јавних услуга, те економски развој руралних крајева источног дијела Републике.

- Ако се финансијски пласмани посматрају по фондовима којим управља ИРБ, из средстава Фонда за развој источног дијела одобрено је 27,3 милиона КМ, из средстава Фонда за развој и запошљавање 8,5 милиона КМ, те Фонда становања Републике Српске 8,2 милиона КМ - рекао је вршилац дужности директора ИРБ-а.

Врховац је додао да је за пласмане у хартије од вриједности из средстава Фонда за реституцију Републике Српске уложено 2,5 милиона КМ у источни дио Српске, а путем Акцијског фонда 1,8 милиона КМ.

Када је ријеч о дјелатностима у које су пласирана средства прошле године, Врховац је навео да је прерађивачка индустрија подржана са девет милиона КМ, док је у подручје грађевинарства уложено готово шест милиона КМ.

Према његовим ријечима, у прошлој години на подручју источног дијела Републике Српске одобрено је 179 стамбених кредита у укупном износу од 11,5 милиона КМ.

Врховац је појаснио да се од наведеног износа 10,7 милиона КМ или 93 одсто односи на куповину стамбене јединице, док су преостала средства утрошена на изградњу, адаптацију и проширење постојећих стамбених јединица корисника.

- Тиме је омогућено рјешавање овог значајног егзистенцијалног питања социјалним групама од посебног значаја за Републику Српску, као што су млади и млади брачни парови, вишечлане породице и самохрани родитељи, породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, као и свим осталим грађанима по изузетно повољним условима кредитног задуживања - истакао је Врховац.

Говорећи о плановима и улагањима ИРБ-а у источни дио Републике Српске за ову годину, Врховац је навео да су путем Фонда за развој источног дијела и осталих фондова којим управља Банка, расположива готово 52 милиона КМ за кредитне пласмане и улагања у хартија од вриједности.

Он је подсјетио да је од оснивања ИРБ-а из средстава фондова којим управља Банка на истоку Републике Српске уложено укупно 537,8 милиона КМ, те истакао да то упућује на снажно и свеобухватно присуство Банке у овом дијелу Српске.

Према његовим ријечима, снажно и свеобухватно присуство ИРБ-а остварено је првенствено захваљујући финансијској понуди која је усаглашена са специфичностима развојних и друштвених потреба овог подручја.

- ИРБ ће наставити проактивно дјеловати према потребама и захтјевима привреде и становништва, са јасним опредјељењем да се у највећој мјери задовољи потражња за њеним производима која долази са овог подручја Републике Српске - истакао је Врховац за Срну.