latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:26 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Раст броја запослених испразнио касу институција на нивоу БиХ

Иако су институције БиХ прошле године функционисале на основу одлука о привременом финансирању јер није била формирана нова власт ни усвојен буџет за 2019. годину, то није довело до уштеда на свим пољима, а највеће повећање расхода забиљежено је за примања запослених чији је број наставио да расте.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Према подацима из извјештаја о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за девет мјесеци прошле године који је припремило Министарство финансија и трезора у Савјету министара, укупни расходи и издаци износили су 635,57 милиона и мањи су за око 31,9 милиона КМ у односу на исти период годину раније.

За текуће издатке из буџета је потрошено 601,4 милиона КМ, док је за бруто плате и накнаде издвојено 412,5 милиона, што је за 10,3 милиона КМ више него у истом периоду годину раније.

Томе је, наведено је у извјештају, допринио већи број запослених те унапређења путем интерних попуњавања радних мјеста у институцијама у БиХ гдје ради више од 22.000 особа.

За 2,4 милиона су већи и рачуни на име накнада трошкова запослених и износили су 87,7 милиона КМ, пише "Глас Српске".

Прошле године је, истакнуто је у извјештају, на снази било привремено финансирање због чега је извршење капиталних издатака знатно мање у односу на 2018. годину.

- Буџетски корисници нису били у могућности започињати нове или проширене програме и активности, него само подмиривати текуће издатке и наставити реализацију започетих пројеката из претходне године - наведено је у извјештају који је усвојен на посљедњој сједници Савјета министара.

Од јануара до краја септембра прошле године смањени су издаци за набавку материјала и унајмљивање имовине и опреме јер се неколико институција преселило у објекте који су и купљени за њихов смјештај.

У распону од 200.000 до 1,1 милион КМ смањени су издаци за услуге превоза и гориво, телефонске и поштанске услуге, те путне трошкове, док су укупни материјални трошкови смањени за 8,6 милиона марака.

Из буџета је исплаћено око десет милиона КМ за обавезе на основу судских пресуда и чланарину у међународним организацијама.