latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:51 ⇒ 15:32 | Аутор: banjaluka.net

Влада Српске одлучна да спроведе реформу јавних предузећа

Влада Републике Српске је одлучна да заведе ред у јавном сектору Републике Српске, па је у том смислу за ову годину планирала да започне активности на реформи јавних предузећа у Српској, који ће подразумјевати и одређене болне, али веома неопходне резове.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Наиме, како је наведено у Програму економских реформи Републике Српске за период од 2020. до 2022. године, сва јавна предузећа у Републици Српској у овој години треба да донесу своје планове реорганизације, са јасно дефинисаним смањењем броја радника, начином смањења обавеза и јасно дефинисаним приходом који ће обезбиједити кроз домаћинско пословање базирано на корпоративним принципима.

Како је наведено у овом документу, у сарадњи са техничком мисијом Међународног монетарног фонда, већ почетком 2020. године, биће спроведена независна ревизија пословања јавних предузећа, те ће након тога бити дефинисан
јасан низ корака у реформи јавних предузећа, са циљем повећања транспарентности и одговорности у њиховом раду.

Из Владе Републике Српске, која је саставила овај документ, поручили су да је реформа јавних предузећа, поред реформе здравственог система, најважнији задатак.

- Реформа јавних предузећа могла би се посматрати кроз три сегмента: јавна која оптерећују или траже додатна средства из буџета Републике Српске, затим комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, чије реформисање је потребно хитно почети, те стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду изузетно профитабилна и буду један од извора прихода буџета Републике Српске, чија реформа мора да буде пажљиво спроведена с циљем ефикаснијег и продуктивнијег пословања, а све са циљем остваривања значајније добити - наведено је у Програму економских реформи Републике Српске, за период 2020-2022. година, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Према њиховим ријечима, намјера Владе Републике Српске је да се јавна предузећа у потпуности ставе у функцију развоја привреде и друштва у цјелини.

- Према томе, реформа здравственог система и реформа јавних предузећа су двије кључне реформске области Владе Републике Српске у наредном периоду, као што је дефинисано и кроз Заједничке социоекономске реформе за период 2019–2022. године - стоји у овом документу.