latinica  ћирилица
24/01/2020 |  10:31 ⇒ 12:23 | Аутор: РТРС

Изложба "Отоманско царство у БиХ и Приједору" у Музеју Козаре

У Музеју Козаре у Приједору, отворена је изложба "Отоманско царство у БиХ и Приједору".

Ријеч је историјско-документарној изложби на којој су представљени експонати и документи о отоманској владавини.

Ауторке изложбе "Отоманско царство у БиХ и Приједору" су виши кустос Музеја Козаре, етнолог Марија Радаковић, и кустос историчар Наташа Тошановић.

Посјетиоци могу да виде експонате из богате музејске збирке, сакупљене у приједорској регији, а који до сада нису излагани.

- Може се видјети оружје које је, наравно, све из турског периода, два одјевна предмета, које су носиле жене, фереџу и једну антерију, које су доста богате. Затим кућа, чију макету ми већ дуго имамо, која је типична за тај период, као и новац из турског периода - појашњава Марија Радаковић.

У оквиру документарно-историјског дијела изложбе описани су долазак Отоманског царства на просторе Балкана, положај хришћанског становништва, значај Пећке патријаршије за очување српског идентитета и прво помињање Приједора крајем 17. вијека.

- Ја сам из историјског угла описала отоманско освајање Босне, које је почело 1463. године. Отоманска управа се задржала у БиЈ све до 1878. године - каже Наташа Тошановић.

Ово је прва од 15 изложби, које ће ова јавна установа организовати ове године.

Осим историјских, биће организоване и самосталне ликовне изложбе, од којих у Музеју издавајају изложбу радова са Трећег међународног бијенала радова на папиру, која ће бити приређена у августу.

- Свакако вриједна помена је историјска изложба 'Доброта, љепота, истина', то јест 'Тузлански ђачки процес и Стојановићи 1915. године', коју ће приредити наш кустос историчар поводом обиљежавања Дана града, 13. маја - додаје Зоран Радоњић, директор Музеја Козаре.

Изложба "Отоманско царство у БиХ и Приједору" биће отворена до 29. фебруара.