latinica  ћирилица
24/01/2020 |  10:44 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

СЗО: Препорука свим земљама да се припреме за ширење заразе

Стручњаци Међународне комисије за ванредне ситуације Свјетске здравствене организације (СЗО) препоручили су свим земљама да се припреме за даље ширење коронавируса и да предузму мјере предострожности, саопштено је на интернет страници СЗО.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

У саопштењу се наводи да се очекује да се може догодити уношење заразе у било коју земљу, те да би све државе требало да се припреме за сузбијање ширења активним праћењем ситуације, раним откривањем заразе, изоловањем и контролисањем случајева, праћењем контаката, спречавањем даљег ширења и достављањем свих података Организацији.

СЗО у извјештају позива земље да посебно обрате пажњу на смањење заразе код људи, спречавање секундарног преношења и ширења на међународном нивоу, као и да допринесу међународном одговору мултисекторском комуникацијом и сарадњом, те да активно учествују у добијању сазнања о вирусу и зарази, јавио је ТАСС.

Међународна организација позвала је глобалну заједницу да покаже солидарност и сарадњу у проналажењу извора новог вируса и откривању пуног потенцијала преношења, као и за спровођење истраживања са циљем проналажења потребног лијека.

У Кини је до сада од посљедица заразе преминуло 26 људи.

Повезане вијести:

Змије могући извор коронавируса, три кинеска града у изолацији (ВИДЕО)

Коронавирус не представља глобалну опасност