latinica  ћирилица
24/01/2020 |  11:03 ⇒ 20:09 | Аутор: РТС

Вучић: Не прихватам знак једнакости између повлачења и признања (ФОТО)

Предсејдник Србије Александар Вучић рекао је послије састанка са специјалним изаслаником предсједника САД за Косово Ричардом Гренелом да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора али да је захвалан што је Гренел разумио које су потребе Србије. Гренел је поручио да Приштина мора да укине таксе а Београд да заустави кампању за повлачење признања самопроглашеног Косова.

Александар Вучић је захвалио Гренелу на времену које је издвојио за Срибју, као и на уложеном труду и ентузијазму. 

Навео је да је са Гренелом имао веома добре разговоре који су се тицали прије свега унапређења стандарда људи који живе на овим просторима и боље економске повезаности у региону. 

Истакао је да у односима Београда и Приштине нема лаких тема и да, која год тема се покрене, увијек се долази до политике. 

-Али сам захвалан Гренелу што је на рационалан начин, уз врло снажну агенду и велику жељу, разумио које су потребе Србије и шта је то што наши грађани желе - рекао је Вучић. 

Истакао је да је Гренелу изнио све проблеме од увођења такси на робу из централне Србије прецизирајући да је само у једној години изгубљено 435 милиона евра, што значи милион и 39 хиљада на дневном нивоу. 

Додао је да су српске компаније у потпуности изопштене са косовског тржишта, прије свега у прехрамбеној индустрији али и друге. 

- Такође, ми смо због тога платили цијену укупне унутрашње трговине унутар Цефте, што је нанијело штету и људима у Приштини и нама - рекао је Вучић. 

Вучић је истакао да је  захвалан Гренелу јер је добро разумио колико је важно да се у савременом свијету праве договори и превазилазе баријере.

Подсјетио је и како се амерички предсједник Доналд Трамп борио за договор са Кином, иако су ти односи, како је рекао, неупоредиви.

Истакао је разговоре о инфраструктурном повезивању са Приштином, напомињући да је српска страна спремна за изградњу ауто-пута.

Такође, говорили су и о успостављању жељезничке линије између Београда и Приштине.

- Ја сам рекао да је зато од изузетног значаја да се укину таксе, јер је бесмислено да имате жељезнички саобраћај без робе", рекао је Вучић.

Када је ријеч о Гренеловим порукама које су се чуле и из Приштине, а тичу се кампање за повлачење признања Косова, Вучић је истакао да је Београд нудио Приштини договор да се направи пауза у захтјевима за чланство у међународним организацијама и за признање, као и у кампањи за повлачење признања. Међутим, истиче да Приштина својевремено то није прихватила.

Истакао је да не прихвата знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси.

Било је ријечи и о другим темама у вези са односима са Приштином, а предсједник Србије је истакао да ће се Гренел већ у понедјељак састати са експертима за жељезницу и путеве и да ће се наставити блиска сарадња по питањима која не иду на штету никоме.