latinica  ћирилица
24/01/2020 |  11:33 | Аутор: СРНА

Ћорић: Металска индустрија - ријетки сектор са позитивним обимом производње

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић изјавио је данас Срни да је физички обим производње металске индустрије Српске у прошлој години, када је пад индустријске производње био значајан у свим гранама привреде, био један од ријетких који је имао позитивне вриједност.
Перо Ћорић (фото: vladars.net) -
Перо Ћорић (фото: vladars.net)

- То даје охрабрење да ће такво стање у металском сектору бити настављено. Тај сектор је носилац развоја сваког друштва, па тако и привреде Српске, не умањујући значај осталих грана индустрије као што су дрвопрерада, текстил, енергетика - рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, посљедњих неколико година позитиван тренд развоја има металска индустрија, која се у Српској, пропашћу великих државних система, почела развијати од малих или микромалих предузећа, да би дошла до тога да сада постоји велики број средњих, па чак и великих предузећа из ове области, која већ имају сопствене производе.

Ћорић је истакао да су многа предузећа из металског сектора, с циљем праћења свјетских трендова и постизања конкурентности, ушла у фазу технолошког осавремењавања.

- Оно што је у посљедње вријеме евидентно је недостатак квалитетне радне снаге због одласка радника у земље ЕУ, као и због тога што је прекинута спона између образовног система и привреде - нагласио је Ћорић.

Он је указао да опасност за металски сектор може бити то што је већ дошло до пада одређених наруџби за ауто-индустрију, а нека предузећа из Републике Српске индиректно раде за ту индустрију, односно не производе директно дијелове возила, већ дијелове који се даље користе у процесима производње и израде.

- Већ имамо случајева да су неке наруџбе из Њемачке за ови годину пале и за 20 одсто, што може имати негативних ефеката за нашу металску индустрију - упозорио је Ћорић.