latinica  ћирилица
24/01/2020 |  12:27 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Ко не буде радио за нацију - велеиздајник је!

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић нагласио је да се у Црној Гори и у вези са њом сада брани српство у цјелини, те да је његов опстанак у тој земљи сам по себи од огромног значаја.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је упозорио да су притисак на Српску православну цркву /СПЦ/ и српски народ кулминирали са опасношћу од убрзане метастазе истог процеса преко граница Црне Горе.

Он је указао да је идеја да црногорски закон о конфискацији светиња и имовине СПЦ преузму Загреб и Приштина, те да тако у пар корака Српска црква на некадашњем простору Југославије буде сведена на Србију и БиХ.

Анђелковић је истакао да се ту не би стало са разарањем српства, те да се томе најодлучније морају супротставити Србија, Република Српска, Срби у Црној Гори и другим земљама нашег окружења, СПЦ и све наше националне институције.

- Нема више мјеста врдању, неактивности, свађању. Ко ту не буде радио за нацију како ваља - велеиздајник је! Борба за нацију подразумијева и озбиљан напор како би се разним медијским псима и свима другима који изазивају раздор ставиле брњице, или, ако то није могуће, да они буду видљиво одбачени и осуђени баш од оних који су их претходно хранили. Шта је било - било је, поступе ли сада одговорно, увјерили би нас да не причају само испразне приче о потреби националне слоге, те да су стварно спремни да се усредсреде на борбу са антисрпским режимом у Црној Гори - рекао је Анђелковић.

Он је изразио наду су сада сви озбиљни фактори у СПЦ и Србији истински постали свјесни не само опасности ситуације у којој се налазе Срби већ и спремни да се у складу са њом поставе.

- У таквим околностима само нам фале српско-српски ратови у оквиру цркве као и између њених дијелова и државних структура. Надам се да је стварно утемељен, а не позерски пуштен у оптицај, утисак да је свијест о томе коначно преовладала међу нашим световним и црквеним "великашима" и да ће се уздржати од међусобних сукоба бар док велики пожар не утихне - навео је Анђелковић.

Док декларисани српски народ у Црној Гори, али и немали дио опредјељених Црногораца, ипак свјесни својих српских коријена и уз то вјерни православној баштини - сви сабрани око Српске православне цркве - бране српске светиње и угрожене идентитетске темеље, каже Анђелковић, појединци из Србије окупљени прије свега око неколико маргиналних сајтова, воде најпрљавију могућу кампању против митрополита црногорско-приморског и, неријетко, генерално свега повезаног са Црном Гором.

Он је у ауторском тексту за Печат навео да митрополита Амфилохија /Радовића/ оптужују за све и свашта, /кроз то блато нема смисла ићи што не значи да митрополит није правио грешке у односима са Подгорицом, али док крволочни вукови завијају није вријеме ни за нормалне критике/, а Црногорце намјерно гурају од српства.

Анђелковић је додао да ту прљавштину, пласирану углавном преко небитних медија у Србији, систематски и са радошћу преузимају црногорска режимска средства дезинформисања, те је користе за стварање забуне, па и раздора међу припадницима српског народа, што би требало, како се надају, прије или касније да резултира његовом паралишућом деморалисаношћу.

- Циљ им је да Србе у Црној Гори увјере у то да је Београд од њих дигао руке, да ако они и вјерују Амфилохију /кога блате на друге начине и сами ти црногорски режимски јуришници/ "схвате" да је он у непомирљивом сукобу са званичном Србијом /било зато што је он у њу тотално разочаран или што је она њега одбацила/, да без обзира што се пожртвовано држе српства у Србији многи у њих сумњају. С друге стране, проналазе и оне који до бесвијести острашћено одапињу стријеле на државни врх у Београду и то онда црногорски пропагандисти сладострасно пласирају са идејом да њега и дио јавности Србије што више револтирају. Тако се продубљују српске свађе - указао је Анђелковић, нагласивши да је све то веома опасно јер цијела негативна прича има извјестан основ - ни приближно онако малигне природе као што песимистима дјелује, али ни небитан као што помишљају оптимисти.

Он је оцијенио да "међу онима који у наведеном учествују има корисних /за антисрпску ствар/ идиота, којима је неко усадио у главе накарадне идеје", а међу њима су "рекеташи" и јасно профилисани лобисти.

Уз оне који у том својству раде за Мила Ђукановића, а њима је преплављена Србија, додао је Анђелковић, ту су и експоненти неких струја унутар америчке дубоке државе.

- Колико год да сам био и остао критичан према политици САД према нама, свакако сам сада далеко од тога да устврдим да против нас у вези са судбином СПЦ у Црној Гори систематски ради њихова администрација. Штавише, чак мислим да се Ђукановић са својом кликом лажно заклања иза Вашингтона. Пушта гласине да мора оно што заправо хоће да ради против српства и СПЦ. Но, то не значи да неки у америчком систему, у САД, али и на локалу код нас, не дјелују против наших интереса. То објашњава и учешће у прљавој кампањи којом се бавимо неких овдашњих америчких пиона - истакао је Анђелковић.

Он је оцијенио да мора пажљиво да се детектује и избјегне неселективно реаговање и да се отвори генерализован фронт према САД.

- Тако нешто би нас скупо коштало, а то, сигуран сам, и хоће наши регионални непријатељи. Они осјећају да немају америчку подршку какву су имали раније и сада настоје да то надомјесте нашим увлачењем у паклену игру. Ђукановићев криминално-политички картел, сарајевски хегемонистички кругови, приштинска нарко-политичка елита знају да ако остану препуштени сопственим снагама, губе сваку шансу да нас поразе. Да се то не би десило, упињу се директно и преко својих пријатеља у редовима америчке "дубоке државе", да САД убједе да Руси покрећу /или су већ отпочели/ велику балканску офанзиву ,а да су СПЦ, српски политичари ван Србије, али и многи у њеним структурама, експоненти руске меке моћи. Ни једно ни друго није тачно, али истина у политици често није важна. У том својству као руске експоненте стигматизују и митрополита Амфилохија /док га супротно томе у српској јавности представљају као да је прозападни владика/ и још више епископа Иринеја /кога ширењем гласина међу Србима опет приказују као Цинцарина незаинтересованог за српску судбину и агента утицаја Васељенске патријаршије/ - нагласио је Анђелковић.

Он је навео да се пласира прича да су ти и неки други црквени великодостојници и про-Руси и анти-Руси, и српски националисти и анти-Срби.

- Све по потреби антисрпских пропагандиста и нема везе што изгледа шизофрено. Тако је како је, али је веома опасно да наша јавност на то насједа, односно да они унутар СПЦ који се не воле, наставе да дају аргументе за прљаве работе које, како је планирано, нашој цркви и народу треба да дођу главе. А да је баш то циљ, потврдио нам је ових дана и шеф црногорске "удбашке" секте Михаило. На крају једног интервјуа за неки медиј из Хрватске, поручио је властима те земље да оне имају право да формирају тзв. "Хрватску православну цркву" - закључио је Анђелковић.