latinica  ћирилица
24/01/2020 |  12:42 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

НАТО потврдио сарадњу, а не чланство у Алијанси

Сарајевски медији данас су објавили вијест у којој је портпаролка НАТО Штаба у Сарајеву Инес Кубуровић истакла да је документ Програм реформи, које је БиХ у децембру прошле године доставила у сједиште НАТО, добра основа за наставак сарадње између Алијансе и БиХ.
Не БиХ у НАТО - Фото: РТРС
Не БиХ у НАТОФото: РТРС

Додала је и да је о том документу, који је послан у Брисел, разговарано на техничком нивоу.

- НАТО се радује пружању подршке БиХ како власти почну проводити реформе садржане у Програму и Прегледу одбране из 2016. године, те у том смислу НАТО Штаб Сарајево стоји на располагању бх. властима у наставку подршке реформи одбрамбеног и безбједносног сектора - истакла је Кубуровићева.

Да се ради о наставку сарадње, а не о чланству у Алијанси заступа и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је раније изјавио да није донесена никаква одлука у вези са путем БиХ ка НАТО-у.

Подсјећања ради Народна скупштина Републике Српске, пред крај прошле године усвојила је Информацију о документу Програм реформи БиХ.
 
Према усвојеним закључцима, које су подржала 52 посланика, уз три гласа против, скупштина је прихватила опредјељење из Програма реформи да тај документ не прејудицира одлуку о чланству.

Наведено је да Програм реформи није АНП, да не може послужити за активирање било чега осим сарадње са НАТО, ту је и опредјељује за сарадњу са тим савезом.

Такође, тада је  усвојено да се одлука о чланству може донијети у складу са уставним системом, као и да Народна скупштина потврђује резолуцију о проглашењу војне неутралности.

Повезане вијести:

Усвојена Информација о документу Програм реформи БиХ

Програм реформи не значи чланство у НАТО