latinica  ћирилица
24/01/2020 |  12:59 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Молитвом и достојанством бранити светиње

Молитвени скупови који се одржавају као знак противљења Закону о слободи вјероисповијести у Црној Гори надилазе све партијске, страначке, политикантске и идеолошке интересе, саопштено је из Медијског тима Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори.
Епископски савјет - Фото: СРНА
Епископски савјетФото: СРНА

- Будући да овај народни протест добија на бројности и власт нема рјешење ни одговор на њега, дужни смо да због најава и покушаја разних злоупотреба подсјетимо на завјет Тројичинданског сабора у Подгорици и Световасилијевског сабора у Никшићу да ћемо молитвом и људским достојанством, чојством и јунаштвом, призивајући Бога на помоћ, бранити своје светиње - напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да су ове литије благословени дар тих светих сабора који надилази све партијске, страначке, политикантске и идеолошке интересе.

- Као такве, литије су молитвени скупови у којима стојимо пред Богом, светитељима и пред народом, прошлошћу и будућношћу. Ове литије су чудо Божије и дар Светог Василија и Светог Петра, а народ у њима најљепши и најдивнији храмови који су саграђени у протеклих тридесет година. Зато смо одговорни да тај благослов чувамо, као и до сада - истиче се у саопштењу.

Из Медијског тима Епископског савјета СПЦ у Црној Гори поручују да сва национална, страначка и друга осјећања и обиљежја свако носи у свом срцу, а на овим литијама икону из свога дома и свијећу у срцу и у рукама својим.

- Само такве литије чине све нас бољим, оплемењују нас и дају наду да ће и Црна Гора бити боља и да ће доброта и достојанство побиједити зло, неправду и примитивизам. Бог је наш пут, истина и живот. Тим путем је Црна Гора кренула ових дана, а на нама је да га слиједимо - истиче се у саопштењу.

Додаје се да, ако неко може да потврди библијску истину да Бог походи народ свој онда су то стотине хиљада људи сједињени у вјери и љубави према својој Цркви, светињама и прецима који у молитвеним литијама протестујући против незапамћеног безакоња, бране своју вјеру и вјечно људско достојанство.

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је донесен крајем децембра, предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.