latinica  ћирилица
24/01/2020 |  13:16 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Шаровић: СМ - механизам који није у пуном ходу

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је данас у Источном Сарајеву да је новоизабрани Савјет министара лоше почео мандат у, како је рекао, крњем саставу, без оптимизма и потенцијала.
Мирко Шаровић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Мирко Шаровић на конференцији за новинареФото: СРНА

Шаровић сматра да Савјет министара не иде путем реформи и рјешавања нагомиланих социо-економских проблема, него се "само бави кадровским питањима и подјелом територија, односно министарских ресора и директорских позиција".

Он је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву рекао да овај Савјет министара представља механизам који није у пуном ходу и има низ проблема, те оцијенио да се центар одлучивања из Бањалуке сада премијешта у Сарајево, што је лоша тенденција за Републику Српску, њене политичке представнике и грађане.

Шаровић је навео да су нека од отворених питања која су пред Савјетом министара - неименовања министра за људска права и избјеглице у Савјету министара /Млађена Божовића/, неизбор потпредсједника Федерације БиХ, спорна именовања директора Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Он је изразио жаљење за "изгубљеним утицајем Републике Српске над Министарством иностраних послова у Савјету министара", што, како је навео, важи и за одсуство квалитетног српског кадра у безбједносним структурама на нивоу БиХ.

- Лош рад, нема реформи, нити приче о путу БиХ у ЕУ, него само о путу ка НАТО, што довољно говори о лошем почетку рада новог, крњег Савјета министара - закључио је Шаровић.

Предсједник Одбора за привреду и финансије СДС-а Славиша Раковић упозорио је на повећање буџетског оквира институција на нивоу БиХ за 30 милиона КМ, додајући да је то све вријеме било неприхватљиво за Републику Српску.

Раковић је оцијенио да таква ситуација доноси могућност бујања администрације на нивоу БиХ, која већ има више од 20.000 запослених.

Он сматра да ту вреба и опасност од одумирања институција на локалном, кантоналном и ентитетском нивоу, зарад јачања институција на нивоу БиХ.

Раковић је упозорио и на чињеницу да преговори Централне банке БиХ са Међународним монетарним фондом и Свјетском банком протичу без представника Републике Српске.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Видић сматра да новоименовани Савјет министара својим првим потезима мијења "дејтонски рецепт" за Републику Српску, по принципу "што више БиХ, то мање Републике Српске".

Он је рекао да је парламент Српске постао проточни бојлер за владајући СНСД и његове коалиционе партнере, те изразио забринутост за проблем одласка младих и стручних људи из Републике Српске у иностранство.