latinica  ћирилица
24/01/2020 |  13:54 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

"Искључења су плод жеља и мимо Статута"

Иако их је предсједник СП-а Петар Ђокић данас искључио из странке, Максим Скоко, Горан Селак и Миленко Савановић, нетом након тога објавили су саопштење и то на Фејсбук страници ове партије. Саопштили су да су и даље јединствени у ставу да истрају на тражењу оставке министра рударства и енергетике, Петра Ђокића, упркос, како кажу, представама за јавност и нестатутарним искључењима у режији предсједника партије.
Социјалисти (фото: facebook.com / socijalisti) -
Социјалисти (фото: facebook.com / socijalisti)

Шеф клуба посланика Максим Скоко, те посланици Андреа Дорић, Горан Селак, Саво Вулић и Ристо Марић, истичу да су истрајни у одлуци да не прихватају самовољу и срозавање угледа партије те да су данашња "искључења" само плод жеља оних којима сметају позитивне промјерне и морална обнова партије.

- Од нас пет посланика, свих пет смо чланови Главног одбора партије а само Главни одбор може да донесе такву одлуку. Тако да ова одлука није утемељена на Статуту, а представља покушај да се утишају они који позивају на одговорност у партији - каже шеф Клуба посланика СП Максим Скоко.

Посланик и предсједник Градског одбора СП Бањалука Горан Селак рекао је да посланици не придају много пажње медијским представама те да је то само један од видова притиска да се не прича о одговорности министра рударства и енергетике.

- Чињеница је да смо упутили захтјев премијеру за смјену министра, а одлуке о искључењу које се доносе по личним жељама и мимо одредби Статута ту не играју неку велику улогу нити могу шта да промијене. Пошто није било сједнице Главног одбора који може да донесе одлуке о искључењима, ово је дефинитиван доказ самовоље и бахатости и директна потврда да смо апсолутно у праву у својим захтјевима - каже Селак.

Посланик Андреа Дорић каже да постоји јединство у Социјалистичкој партији по питању тражења одговорности кадрова за обављање повјерених функција, те да Клуб посланика СП наставља са планираним активностима, док је посланик Саво Вулић нагласио да је очигледно да је клуб посланика препознао стваран проблем.

- Вјерујем да је многим члановима партије сада јасније због чега смо покренули иницијативу и упутили захтјев за смјену Петра Ђокића. Ово што је данас изрежирано довољно говори да смо били апсолутно у праву - каже Вулић.

Посланик Ристо Марић потврдио је да ничим није нарушено ни јединство ни будуће дјеловање Клуба посланика који ће остати истрајни у захтјевима за смјену министра Ђокића, али и за наставак моралне демократске обнове у партији која је очигледно неопходна за даљи раст и развој социјалиста у Српској.

- Петар Ђокић овим злоупотребљава функцију предсједника партије и саму Социјалистичку партију да би се спасио одговорности и кршења закона на позицији министра – каже Марић.

Петар Ђокић је на данашњој конференцији за медије објавио искључење шефа Клуба посланика Максима Скока, предсједника Градског одбора Бањалука Горана Селака и предсједника регије Крајина из Социјалистичке партије Миленка Савановића, због захтјева Клуба према премијеру Српске Радовану Вишковићу, за смјену Ђокића са позиције министра рударства и енергетике.