latinica  ћирилица
24/01/2020 |  15:32 ⇒ 17:03 | Аутор: СРНА

Гашић: Лакташи заслужили статус туристичког мјеста

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је данас да су на подручју Лакташа повећани број ноћења и долазака туриста, као и укупна понуда, те да је ова општина заслужила да буде проглашена туристичким мјестом.

Гашићева је навела да је у 2018. години у општини Лакташи забиљежено више од 51.000 ноћења, што, како је нагласила, представља велико повећање у односу на претходни период.

- Надамо се да ће подаци у 2019. години показати тај пораст, што је видљиво углавном кроз повећање туристичке понуде -  рекла је Гашићева новинарима у Лакташима и додала да је велика предност ове општине близина аеродрома, што би требало искористити.

Она је навела да је са руководством општине и Туристичке организације Лакташи разговарала о регионалној сарадњи у смислу повезивања туристичких организација што би, како је нагласила, свима донијело много доброг, прије свега због отварања нових радних мјеста.

Гашићева је рекла и да је сеоски туризам велики потенцијал Републике Српске, најприје због много неискориштеног обрадивог земљишта и људи који би требало да буду задржани на селу.

- На локалним заједницама и Министарству је да створе услове за рад ових људи - да их едукујемо, увежемо понуду и добијемо најбољи производ - рекла је она.

Она сматра да ће изградња моста на Сави код Градишке, када је ријеч о туризму Српске, значити велику развојну могућност за цијелу Републику, посебно за овај крај.

Начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић рекао је да су послије Бањалуке, Требиња и Јахорине, Лакташи четврто туристичко мјесто у Републици Српској.

- Лакташи су једна од ријетких општина у Српској која има двије бање и много других туристичких потенцијала - нагласио је Карапетровић.

Према његовим ријечима, будући да се на подручју општине Лакташи налази аеродром, који у посљедње вријеме биљежи знатно повећање броја путника, то би требало да допринесе развоју туристичке понуде.

Директор Туристичке организације општине Лакташи Свјетлана Баштинац рекла је да је ова општина позната по својим бањама, минералним термалним водама и изузетно развијеном здравственом туризму.

Баштинчева је навела да највише туриста долази из Србије, Словеније, Хрватске и Србије, као и да је оживљавањем аеродрома повећан и број долазака туриста.

Она је нагласила да у општини Лакташи, на више од 40 хектара засађених винограда, има 20 виноградара и винара што је изузетан потенцијал у развоју туризма.

- Планирана је и изградња спортско-рекреативног центра што би употпунило ванпансионску понуду општине - указала је Баштинчева.

Општина Лакташи добила је статус туристичког мјеста на основу рјешења које је донијело Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Претходно је комисија процијенила да ли су испуњени сви квантитативни и квалитативни услови који су прописани Законом о туризму Републике Српске.