latinica  ћирилица
24/01/2020 |  15:51 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Човјечанство на 100 секунди од пропасти!

Тим научника, у коме је тренутно 13 добитника Нобелове награде, упозорава да је такозвани Сат судњег дана на "стотину секунди до поноћи", што симболизује највећи досадашњи степен опасности по човјечанство.

Сат Судњег дана је хипотетички сат који мјери колико времена људе дијели од апокалипсе, а осмислили су га научници.

Ниво опасности утврђује се анализом података који се "протежу" од оних о информатичком ратовању до опасних технологија попут кривотворених видео и звучних записа или степена милитаризације свемира и развоја хиперсоничног оружја.

Сат је 1947. био постављен на "седам минута до поноћи", а досад најкритичније године када је откуцавао "двије минуте до поноћи" биле су 2018. и 2019. због неуспјеха у борби против климатских промјена и нуклеарне трке, као и 1953. због америчких и руских нуклеарних експеримената.

Најсигурнија година била је након краја Хладног рата 1991. када је показивао 17 минута до поноћи.

Научници из тима Сата судњег дана упозоравају да се укидају механизми контроле трке у нуклеарном наоружавању, а управо они су више од пола вијека помагали спречавању катастрофе, наводе агенције.

То укључује прошлогодишње отказивање споразума о контроли нуклеарног оружја средњег домета, што је отворило простор САД и Русији да започну трку у развоју до тада забрањеног оружја.

САД најављују да неће продужити ни Нови "СТАРТ" - споразум о уништавању залиха оружја потписан 2010.

Ове године могло би доћи до потпуне пропасти иранског нуклеарног споразума. И Сјеверна Кореја најављује даљи развој стратешког оружја.

Што се борбе против климатских промјена тиче, два велика самита УН нису довела до договора о предузимању стварно потребних мјера за дугорочно ограничавање загријавања што је зацртано Париским споразумом.

Ефекти тога већ се виде у рекордним топлотним таласима и поплавама у Индији у и пожарима од Арктика до Аустралије.

Ако човјечанство гурне климу у супротном смјеру од леденог доба - немамо разлога да вјерујемо да ће људска цивилизација моћи да живи у таквом свијету, упозоравају научници.

Кампање дезинформисања и лажне вијести које су подстаки фабриковани видео-записи такође су снажна пријетња друштвеној сигурности, а раст оружја који почива на умјетној интелигенцији, попут дронова који нападају циљеве без људског надзора, стварају неизвјесност.

Русија је објавила стварање нове хиперсоничне ракете, а САД тестирају властито оружје које значајно ограничава вријеме за одговор нападнутих земаља.

Свемир, дуго времена подручје међународне сарадње, све више постаје милитаризован тестирањем пројектила и ласерског оружја, а САД је створио нови род војске - свемирске снаге, наводе научници.