latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:38 | Аутор: sputniknews.com

Бугарска протјерује двојицу руских дипломата

Амбасадору Русије у Бугарској уручене су ноте којима се двојица руских дипломата проглашавају "персонама нон грата", саопштила је Амбасада Русије у Софији.
Софија - Фото: архив
СофијаФото: архив

Према наводима Амбасаде Русије, ноте су уручене без приложених доказа о томе да су се руске дипломате у Бугарској бавиле дјелатношћу која није у складу са њиховим статусом.

- Москва задржава право да предузме мјере којима ће одговорити на протјеривање руских дипломата из Бугарске - наведено је у саопштењу.

Наведено је да ће сарадници Амбасаде напустити Бугарску у назначеном року.

- Сматрамо да одлука бугарских власти да објављује ове информације прије званичног обавјештавања Амбасаде није у складу с традиционално конструктивним духом односа наших држава - наведено је у саопштењу.

Раније данас је саопштено да би Бугарска могла протјерати руске дипломате због оптужби да су се бавили шпијунажом.

Један од дипломата је радио као први секретар у конзулату Русије у Софији. Он је, наводно, тражио информације о механизму изборног процеса у Бугарској. Дипломата из Трговинског представништва у Бугарској је од 2018. године наводно прикупљао тајне информације, између осталог и из сектора енергетике и енергетске безбједности. У октобру је Бугарска одлучила да протјера првог секретара амбасаде Русије због сумње у шпијунажу. Као одговор, Русија је протјерала једног службеника Амбасаде Бугарске.