latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:44 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Билећки ученици бојкотују наставу

Већ четири дана ученици Средњошколског центра "Голуб Куреш" у Билећи дјелимично или потпуно бојкотују наставу. Разлог су, тврде, хладне учионице. Изградња новог система гријања почела је прије двадесетак дана.

Иако постојећи систем гријања ради, нико у школи није могао да потврди колика је температура у учионицама.

Након што су у уторак и сриједу наставу напустили послије трећег, то су јуче и данас учинили послије првог часа.

Од око 430 ученика, пет, које смо затекли у учиници, кажу да наставу тешко прате.

На постојећем систему гријања, око 90 одсто топлотне енергије се губи. Само у појединим кабинетима, температура се приближи десетом подиоку.

- Не могу рећи да је пријатно, али обучем се у складу са ситуацијом. Ученици нису обавијестили управу школе, иако имају своје представнике путем предсједника разредних заједница. Сматрам да се ради о насиљу, да пар ученика не жели да буде на настави и врше притисак на друге ученике - каже Анка Божић, професорка хемије.

Здравка Милићевић, директорица ЦСШ "Голуб Куреш" истиче да у овој билећкој школи није топло али за њихове услове је подношљиво и ако се , како наводи, добро обуку, није прехладно.

Прошле године, часови су скраћивани на тридесет минута. Изградња новог система, за који је Влада обезбиједила 230.000 КМ, почела је осмог јануара. Неће бити пуштен у рад до потпуног завршетка, који се не очекује до краја гријне сезоне.

- Ушли смо касно у потписивање уговора, да би почели радити. Децембар је био кишовит, па нам ни то није ишло на руку. Савјет родитеља засједао је јутрос, без коначног договора. Њихов представник није желио пред камеру. Стари систем гријања изграђен је прије готово пет деценија, и никада није био потпуно у функцији - додала је Милићевићева.