latinica  ћирилица
24/01/2020 |  18:50 ⇒ 21:08 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Приче о неправилној укњижби цркава лаж Владе

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да приче о неправилној укњижби цркава доживљава као најгнуснију лаж која иде из Владе, а потом је здраво за готово преносе неупућени људи и медији.
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: vijesti.me/Борис Пејовић)

На констатацију да је кључни проблеми са Законом о слободи вјероисповијести у прелазним и завршним одредбама које се баве могућом ревизијом власништва над имовином, владика Амфилохије је за подгоричке Вијести рекао да није тачно да су уз прећутну сагласност ове власти од 2000. године укњижили највећи дио имовине која се сада води на Митрополију.

- Већина црквеног власништва - како црквене земље тако и црквених објеката - укњижено је у земљишне књиге, по закону ове или претходних држава, много прије тог времена о ком причате. А тада смо, прије двадесетак година укњижили један број црквених објекта, који су од претходне комунистичке власти били погрешно регистровани или неуписани, а било је јасно да се ради о објектима у нашој мирној и савјесној државини. Недостатак титулара био је проузрокован неуредним катастарским стањем у великом дијелу цијеле Црне Горе, а не неком специфичношћу тих црквених објеката - рекао је владика Амфилохије.

Он је нагласио да то укњижење није вршено ни уз чију "прећутну сагласност" и да је то једна од највећих дезинформација које "Влада Црне Горе лансира у јавност ових дана".

- Поменута укњижба је извршена по тада важећем закону и на тај начин се књижила имовина и других правних лица, па чак и државе. Код истих институција и по истом закону. Чак смо 2008. прошли читав један судски поступак пред Управним судом Црне Горе, баш на тему тих укњижења. Учесник тог поступка било је и Владино Министарство финансија. И добили смо правоснажне пресуде у корист Митрополије - рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је нагласио да ради тога, приче о неправилној укњижби цркава доживљава као најгнуснију лаж која иде из Владе, а потом је здраво за готово преносе неупућени људи и медији.

- С обзиром на све изнесено, тврдим да је данас тешко наћи у Црној Гори документованију валидност укњижења од оне коју ми имамо баш за те објекте и имовину - рекао је владика Амфилохије.

Он је додао и да у том периоду није било прекњижавања имовине са Београдске патријаршије на Митрополију.

- Када је питање односа између црквене имовине која је угрожена новим антизаконом и оне коју су конфисковали комунисти, могу рећи да их, осим заједничког поријекла, везује и исти злочин. Револуционарна памет која за једини аргумент има насиље. Оне су отели стари комунисти у име револуционарних идеала, а ову њихова идеолошка дјеца која нити знају шта је црква, нити је поштују, и који имају лажну представу о Православној цркви у Црној Гори, желећи да је подреде својим приватним и партијским интересима под фирмом државе и домовине - рекао је митрополит Амфилохије.

Он је додао да се домовина брани поштовањем правног поретка.

- А ово што су сад изгласали управо је права бомба у правни поредак Црне Горе. А све у име заокружења, наводно, "црногорског идентитета". Као да желе да поруче да је пљачка - наш идентитет. Можда њихов, једног малог, уског круга људи на власти, али не и овог народа. Ако је то било државно, како је то од њихових претходника одузимано од цркве за државу? - упитао је владика Амфилохије

Он је додао да су и римски папа, и барски надбискуп, као и представник Которске бискупије на скупштинском одбору тражили су да дијалог продужи и примијетили да није добро што се у закон о вјерским слободама утрпавају имовинска питања.

- То је принципијелно и окосница наших приговора. И сад имате ситуацију да се у Црној Гори, закон који се тиче цркава, доноси мимо воље и препоруке тих истих цркава, односно двије најстарије традиционалне конфесије овдје, дискриминаторски манипулишући са њима склапањем основних уговора супротно овом закону, који би морао да важи за све - рекао је владика Амфилохије.

Он је додао да су многи владари опијени земаљском влашћу и малим безначајним политичким побједама, умишљали да су и сами виша бића, да су неко ко може управљати историјом и нису добро прошли.

Митрополит је додао да је на разговор са премијером Црне Горе Душком Марковићем отишао како би разговарао са премијером, али да се испоставило да је тога дана преко пута себе имао само потпредсједника партије.

- Сва наша аргументација, све наше добронамјерне молбе имале су за циљ превазилажење разлика и подјела. Ми смо, као оштећена, угрожена страна нудили компромисна рјешења. И што је посебно важно, дјеловало ми је да премијер разумије и да има намјеру да се потруди да се рјешење пронађе. Кад су, касније, у глуво доба ноћи, одбили наш амандман - амандман који је био саткан од поштовања закона и прописа ове државе - тада ми је постало јасно, да сам разговарао са потпредсједником партије, а не са државником - рекао је владика Амфилохије.

Он је додао да је Марковић имао историјску прилику те ноћи, да искорачи из партијске сјенке, и да нам изађе у сусрет, не цркви као и институцији, него толиким грађанима, православним вјерницима.

- Онако како је промишљао, рецимо, у вези са барским чемпресима, могао је и морао да промисли и те ноћи. Али, очигледно потпредсјеник има предсједника, а предсједник се заноси некаквом "обновом цркве", чиме најдиректније крши Устав ове земље и ради нешто што ниједан нормалан политичар у Европи не ради - закључио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије .

Законом о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је донесен крајем децембра, предвиђа се да држава постаје власник свих вјерских објеката изграђених до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.