latinica  ћирилица
24/01/2020 |  20:11 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Хиљаде вјерника на литијама и молебанима широм Црне Горе

Широм Црне Горе, вјерници наставаљају да литијама и молебанима, исказују противљење дискриминиторском Закону о слободи вјероисповијести. Синоћња мирна молитвена окупљања десетина хиљада вјерника, била су набројнија до сад.

Хиљаде вјерника, ријеке људи са свијећама и иконама у рукама и јединственом поруком "не дамо светиње", слика су Црне Горе.

Молитвено окупљање и молебан у храму Светог Николе у Котору, било је најбројније до сада.

Толико људи у мирном ходу и храму ни старији Бокељи не памте. Поручују, неће одустати, све док спорни Закон не буде повучен.

- Хиљаде малдих у литијама поносно вјерује и брани светиње. Одустати нећемо све док се закон не повуче - каже Момчило Кривокапић, протојер ставрофор.

Само они који немају свијести, ни савјести мисле да могу градити будућност Црне Горе на братоубилачкој идеји, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, из Котора.

- Нека ова окупљања и цркевно - народни бунт помогну онима на валсти да се дозову памети, јер не може власт бити против народа, ако је тако онда не могу бити власт ни на челу Црне Горе - истиче Амфилохије, митрополит црногорско - приморски.

Молебану у цетињском манастиру присуствовало је више хиљада вјерника, док литије ни синоћ, у овом граду, није било.

За вријеме молитве, малоборојне присталице Црногорске православне цркве, које се противе окупљањима вјерника Српске православне цркве, биле су у близини манастира, као и полиција.

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић, у бесједи је позвао на јединство, а браћу с друге стране да им се придруже.

- Позивам нашу браћу која су јуче шетала другим улицама да нам се придруже. Нема нама молитве без вас. Молим се Богу да прва литија која крене одавде буде она у којој ћемо скупа ходати - рекао је Перовић.

Наредна окупљања, литије и молебани биће одржани поново у недјељу.