latinica  ћирилица
25/01/2020 |  09:16 | Аутор: РТС

Дачић: Слика је промијењена, Приштина мора да укине таксе

Двије поруке обиљежиле су посјету америчког изасланика Ричарда Гренела, једна упућена Приштини да мора да укине таксе а Београду да треба да обустави кампању против независности Косова. Те двије ствари нису поредиве и не могу да се стављају у исту раван, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Поруке које је донио Гренел нису нове и сличан став је заузела и тзв. Квинта рекао је Дачић гостујући у Јутарњем програму.

- Предсједник Вучић је поновио да те двије ствари не могу да се доводе у исту раван. Таксе морају да се укину а Србија није уводила таксе када је Приштина водила кампање за признавање независности. Ако сви хоће, мис мо спремни да постигнемо мораторијум, али онда мора да стане и лобирање великих земаља за Косово, као и лобирање за пријем Косова у међународне организације. Промијенила се слика и однос снага и то њих боли. Од 193 земаља чланице УН 93 признаје независност Косова, 95 не признаје и пет земаља је у неком флуидном стању - истакао је Дачић.

Посјета Гренела, према мишљењу министра спољних послова, има позитиван предзнак јер акценат ставља на економске теме и то су корисне иницијативе а показује и промијењену позицију америчке администрације у смислу да се залаже за компромисно рјешење. Ипак, Гренел је рекао да рок за постизање споразума није орочен, али и да нема много времена. 

- Порука Гренела да рок за постизање рјешења није неограничен је прије свега упућен Приштини - сматра Дачић.

Ситуација у Приштини је посљедица њихових унутарполитичких односа али је дијалог и због тога блокиран.

- Суштински дијалог се тренутно не води због такси а све мање се спомиње и Бриселски споразум који није реализован од стране Приштине прије свега када је ријеч о формирању ЗСО - истиче Дачић.

Када је ријеч о ситуацији у Црној Гори после изгласавања спорног Закона о слободи вјероисповијести министар Дачић каже да сукоба на релацији Београд-Подгорица нема, али да се Србија брине за положај Срба у Црној Гори.

- Србија да је и посмислила да донесе нешто налик таквом закону до сада би добила тешке критике од међународне заједнице. Међутим, изгледа да је многима неважно што у Црној Гори живи 29 одсто Срба. Ми се не слажемо са овим законом али и са положајем Срба у Црној Гори. Црна Гора нема непријатеља у Београду, ми поштујемо независност Црне Горе али они морају да поштују Србе који су рођени и живе тамо - рекао је Дачић. 

Сљедећег мјесеца према најавама, посланици ће расправљати о смањењу изборног цензуса. Судећи по истраживањима, то помјерању се не тиче СПС-а. Међутим, могло би да се деси да се изборна трка промијени.

- Што се центуса тиче и приче око тога проблем је што ни цензус од три одсто некима не би био довољан да га пређу - каже предсједник СПС-а. 

Дачић је о евентуалном заједничком наступу са СНС-ом већ разговарао са Александром Вучићем али коначна одлука још није донесена.

- То је идеја са позитивном конотацијом али о томе ћемо још разговарати. Коначна одлука како ћемо наступити на предстојећим изборима донећемо средином фебруара. Желим да нагласим да смо ми поносни на оно што смо постигли у посљедњих седам, осам година - истакао је за РТС Ивица Дачић.