latinica  ћирилица
25/01/2020 |  13:07 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Пажин: Отворени за дијалог са СПЦ о Закону о слободи вјероисповијести

Потпредсједник Владе Црне Горе Зоран Пажин изразио је увјерење да ће наредни дани донијети јасне позиције Владе и Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве /СПЦ/ и да ће у дијалогу градити мостове и превазићи разлике, афирмишући заједничке вриједности.
Зоран Пажин (фото: gov.me) -
Зоран Пажин (фото: gov.me)

Пажин је навео да подржава поруке представника Митрополије којима се позива на дијалог и поштовање различитости у црногорском друштву, а нарочито је поздравио недавну изјаву ректора Цетињске богословије Гојка Перовића, који је апеловао да не смије бити непријатељства међу грађанима Црне Горе.

Он је истакао да је Влада спремна, ако Митрополија прихвати да је неопходно да дјелује у оквирима правног система, пружи и додатне гаранције, уколико буде потребе, да ниједно право које јој по закону припада неће бити угрожено.

Пажин је навео да у свакој правно уређеној држави, да би нека вјерска заједница склопила уговор са државом, мора имати својство правног лица, односно мора бити уписана у јавни регистар код надлежног државног органа, што сматра да правни експерти у Митрополији веома добро знају, преносе црногорски медији.

- Ако је СПЦ данас уредно уписана у јавни регистар код надлежног државног органа у Србији, питам се онда зашто би за Митрополију црногорско-приморску био проблем да буде једнако тако уписана у јавни регистар у држави Црној Гори - навео је Пажин