latinica  ћирилица
25/01/2020 |  13:22 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

Отворени "Дани Бање Врућице"

Традиционална манифестација "Дани Бање Врућице", која се овог викенда одржава у Бањи Врућици код Теслића, окупила је више од 200 љекара специјалиста из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије који ће говорити о кардиологији и превенцији болести из те области, али и лијечењу гојазности.
Дани Бање Врућице - Фото: СРНА
Дани Бање ВрућицеФото: СРНА

Манифестацију је отворио помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић који је нагласио да Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" заузима значајно мјесто за ово министарство с обзиром да пружа и услуге кардиоваскуларне и физикалне рехабилитације пацијената.

Латиновић је најавио да ће Влада наставити да подржава пројекте Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица", с обзиром да је ријеч о јединој установи која врши кардиолошку рехабилитацију.

Он је напоменуо да је више од 50 одсто смртности у Републици Српској узроковано кардиоваскуларним болестима.

- У Универзитетском клиничком центру у Бањалуци ради се интервентна кардиологија, те да је посљедњих година значајно унапријеђен третман акутних инфаркта миокарда и короноарних болести - рекао је Латиновић и додао да ће отварање кардиохирургије сигурно регрутовати значајан број корисника који ће на рехабилитацију долазити у Бању Врућицу.

Доктор у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци Драган Унчанин рекао је да "Бању Врићицу" одликује професионални персонал и опрема за рехабилитацију кардиоваскуларних обољења.

Он је указао да је задржавање пацијената у клиници након кардиоваскуларнох захвата до три дана јер је велика листа чекања пацијената, те да је "Бања Врућица" најбоља установа у региону за такву врсту третмана који траје до двије недјеље.

Доктор Кардио центра у Сарајеву Јасмин Чалук рекао је да је у БиХ направљен велики помак у лијечењу најопасније форме кардиоваскуралних болести - акутни инфаркт миокарда и акутни коронарни синдром, а да незамјењиву улогу у томе има и кардиорехабилитација и "Бања Врућица" као водећа и референтна установа у БиХ.

Директор Здравствено-туристичког центра Бања Врућица Драган Богданић најавио је као акценат у раду развијање етно-села "Усора" и специјалистичког центра Теслић, те изградњу специјалне болнице "Херцеговина два" која ће значајно подићи ниво здравствених услога овог центра.

Богданић је навео да је прошле године први пут забиљежен већи број ноћења гостију који нису из Републике Српске. Евидентирано је, како је рекао, 115.000 ноћења гостију из Српске, а 125.000 ноћења гостију изван Српске, највише из Хрватске, Словенија и Србије.

Према његовим ријечима, у наредном периоду фокус је на довођење гостију из западних земаља, с акцентом на скадинавске, чему ће помоћи развој саобраћајне инфраструктуре и нискобуџетских авио-линија.