X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
25/01/2020 |  13:36 ⇒ 20:03 | Извор: СРНА

Ученици из Бијељине награда на Светосавском књижевном конкурсу

У Београду су данас уручене награде побједницима на Светосавском књижевном конкурсу Друштва "Свети Сава" за ученике основних и средњих школа, међу којима је и ученица из Бијељине Теодора Петровић.

Учесница осмог разреда Основне школе "Свети Сава" из Бијељине Теодора Петровић за пјесму о теми "Пред иконом Светог Саве" освојила је трећу награду у конкуренцији основних школа.

Она је истакла је да јој је драго што може да представља Републику Српску на овом конкурсу.

- Ова награда ми много значи првенствено што је конкурс био у вези са Светим Савом, а он је основао школе, био први српски учитељ и просветитељ. О томе сам најчешће писала и инспирисала су ме искуства из школе и књига које сам читала о њему -рекла је Теодора новинарима из Републике Српске.

Велика награда Друштва "Свети Сава", која се додјељује за посебно надахнут рад, који се издваја својим квалитетом и естетском вриједношшћу, без обзира на узраст, уручена је Јовани Бабић, ученици четвртог разреда средње Техничке школе "Иван Сарић" у Суботици.

Прву награду за основне школе освојиле су Вања Миливојевић из Ваљева и Доротеја Тошић из Куле, а прву награду за средње школе Јована Костадиновић из Ниша и Кристина Милановић из Ужица.

Специјалне награде добили су ученици српских допунских школа у дијаспори Димитрије Јовановић из Вићенце и Теодора Станисављевић и Ксенија Лукић из Париза.

Данашња свечаност почела је Службом Светом Сави, сјечењем славског колача и химном Светом Сави. Награде су уручене у Народној библиотеци Србије.

На овогодишњем литерарном конкурсу учествовао је 141 рад, а укупно је награђено 23 ученика и њихових професора.

Традиционални Светосавски књижевни конкурс за ученике основних и средњих школа сваке године расписује најстарије активно српско удружење Друштво "Свети Сава" уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.