latinica  ћирилица
25/01/2020 |  17:31 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Ко руши милионски пројекат вјетроелектране у Невесињу?

Из Општине Невесиње рекли су да је Вјетроелектрана Гребак пројекат у најбољем интересу ове општине, те га зато не треба доводити у везу ни са једним именом, јер се ради о међународном пројекту њемачког инвеститора вриједном 130 милиона КМ, који подржавају сви добронамјерни становници овог херцеговачког краја у очекивању бенефита које ће имати од његове реализације, пише Топпортал.
Вјетроелектране (Фото: utilities-me.com) -
Вјетроелектране (Фото: utilities-me.com)

- Влада Републике Српске дала је концесију за изградњу вјетроелектране Гребак привредном друштву ВЕ Гребак д.о.о. Невесиње и за све припремне радове око пројекта биће ангажована домаћа грађевинска оператива у пуном капацитету, како је договорено са инвеститором. Пуштањем у рад овог милионског енергетског пројекта општина Невесиња би на годишњем нивоу, на име ренте добијала близу милион конвертибилних марака, што ће представљати значајна средства за инвестирање у развој Невесиња и допринос запошљавању мјештана - истакли су из Општине.

Из Општине су се огласили након медијске хајке на пројекат вјетроелектране Гребак. Новости су у прошлој седмици објавиле да су "борци Невесиња и читаве Херцеговине огорчени јер је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске, дао концесије за ветроелектрану Гребак потписујући уговор са некадашњим припадником одреда Ел Муџахедин.

У тексту се наводи и како је против одлуке о давању концесије "за ВЕ Гребак и лицу Миралему Чампари, било је и Правобранилаштво Републике Српске које је дало негативан одговор министру Ђокић и ресорном министарству за овај посао".

Ускоро је стигао и демантиј предузећа ВЕ Гребак који су објавиле Новости, а у којем се наводи да Миралем Чампара није никада био припадник одреда Ел-муџахид, те министар Петар Ђокић није дао концесију Миралему Чампари, већ је у транспарентној законској процедури Министарство енергетике и рударства, уз Рјешење о избору понуђача и додјели концесије Владе Републике Српске, додијелило концесију фирми ВЕ Гребак д.о.о, Невесиње (основана 2016. године).

Додаје се да је вриједност пројекта процијењена на 130 милиона КМ, а трошкови развојне фазе износе око пет милиона КМ.

Упућени у цијелу ситуацију наводе да је ВЕ Гребак први вјетропарк у Републици Српској који се гради без потицаја, односно да ништа се не узима од грађана Републике Српске, а доноси инвестицију и милионе у општински буџет.

Исти извор наводи да иза покушаја рушења пројекта ВЕ Гребак стоје лични интереси људи и кланова који су очекивали да ће имати одређену корист, а не борци, ни борачка удружења. Ти кругови, наводно из Гацка и Бањалуке, покушавали су блокирати пројекат, али нису успјели, јер је пресудну ријеч дало Министарство, односно министар Петар Ђокић.

Извор: topportal.info