X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
25/01/2020 |  19:47 ⇒ 20:00 | Извор: РТРС

Након 175 година, комплетирање "Мирослављевог јеванђеља"

Скупштина Србије потврдила је Споразум Србије и Русије о предаји петербуршког листа "Мирослављевог јеванђеља" Србији и слика Николаја Рериха, Русији. Спровођење овог споразума омогућиће да у Србију стигне 166. страница "Мирослављевог јеванђеља". Тиме ће најстарији сачувани српски ћирилички рукопис, након 175 година, бити комплетиран.

"Мирослављево јеванђеље" настало је осамдесетих година 12. вијека. Писано је на пергаменту и садржи 181 лист. Чува се у Народном музеју у Београду, а недостаје му 166. лист, који је руски владика Порфирије Успенски 1845. године однио из Хиландара, и који се чува у Националној библиотеци у Санкт Петербургу.

Враћање овог листа Србији, договорили су највиши званичници Србије и Русије, а ускоро би требало да услиједи и техничка реализација.

- Значај повратка 166. листа кући јесте један од симболички, али и фактички најважнијих догађаја у српској култури у посљедњих неколико деценија, а вјерујем и да руска страна има разлога да буде задовољна због повратка седам слика Николаја Рериха у Русију, јер су те слике биле овдје послате на изложбу прије Другог свјетског рата и просто никада нису враћене - каже Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије.

Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београд, истиче да је повратак 166. листа "Мирослављевог јеванђеља" од изузетног културолошког значаја.

- То је и емотиван чин једнако. И доласком Јеванђеља ми ћемо имати тада комплетиран рукопис, имаћемо комплетирану књигу, која је већ увелико позната у нашој историји - каже она.

"Мирослављево јеванђеље" 1979. године проглашено је за културно добро од изузетног значаја, а 2005. уврштено на Унескову листу Памћење свијета.

Сматра се да је повратак 166. листа, који је у Београду био изложен само једном, прије пет година - међу кључним догађајима за српски културни идентитет.

- Мислим да је то изузетно важан догађај, догађај за памћење и од посебног значаја за нашу културну историју и за српску историју - додаје Борић Брешковић.

"Мирослављево јеванђеље" није само јединствени, раритетни примјерак стваралаштва свог времена, већ нулта тачка српске културне историје и жива драгоцјеност, која дубоко прожима свеукупан национални идентитет и заједничко историјско сјећање, кажу у Министарству културе Србије.