latinica  ћирилица
25/01/2020 |  21:24 ⇒ 26/01/2020 | 13:03 | Аутор: СРНА

Билећани освојили друго мјесто у квизу "Немањићи" (ФОТО)

Основци из Великог Шиљеговца код Крушевца побједници су великог међународног квиза "Немањићи", организованог поводом 800 година аутокефалности Српске православне цркве, које је одржано у Београду, а друго мјесто освојило је троје основаца из Билеће.

У финалу квиза који је одржан у Народној библиотеци Србије побиједила је трочлана екипа Основне школе "Велизар Станчивић Корчагин" из Великог Шиљеговца код Крушевца.

Друго мјесто освојио је тим "Млади историчари", ученици Основне школе "Петар Други Петровић Његош" из Билеће Драгана Вујовић, Павле Михић и Ана Медан.

Основци из Билеће (Фото: СРНА)

Билећки основци наступили су под менторством професора историје Миленка Кешеља.

Финалистима квиза обратио се викар патријарха Иринеја, епископ ремезијански Стефан који је поручио да њихова имена сви треба да запамте, те изразио увјерење да ће ова дјеца далеко догурати.

- Сва дјеца која су се такмичила су побједници. Вас шесторо сте посебно велики, само покажите колико знате и колико сте се трудили да постигнете што боље резултате, а немојте бити конкуренција јер сви смо ми православни хришћани и сви смо једно - истакао је епископ Стефан.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је квиз "Немањићи" сјајан пројекат у коме је учествовало више од 330 ученика из 11 земаља, а циљ је очување српског националног идентитета.

Он је напоменуо и да је организован у години у којој се обиљежава 800 година самосталности Српске православне цркве што је прилика да се подсјети историје и свега онога што је лоза Немањића урадила за српски народ.

- Данас не можемо говорити о Српској православној цркви ако не говоримо о светосавској цркви, јер је Сава Немањић успоставио Цркву, а његов отац Немања српску државу. Подсјећањем на Немањиће, поново се подсјећамо да нам је најважније да чувамо национални идентитет, писмо, језик, културу и традицију, јер ћемо на тај начин обезбиједити будућност свом народу на овим просторима - нагласио је Цицовић.

Побједници (Фото: СРНА)

Више од три стотине школа из Републике Српске, региона и дијаспоре учествовало је на првом Међународном квизу "Немањићи", најмасовнијој васпитно-едукативној манифестацији намијењеној младима од 10 до 15 година из Републике Српске, Србије, регије и српске дијаспоре широм свијета.

Квиз је организовала Фондација "Мир Божији" у сарадњи са партнерским организацијама у Србији, Црној Гори и Републици Српској, уз благослов патријарха српског Иринеја, подршку научних кругова, као и влада Србије и Републике Српске.