X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
26/01/2020 |  07:43 ⇒ 09:22 | Извор: sputniknews.com

Црногорски публициста о хапшењу: Полиција ме третирала као криминалца

Публициста и аналитичар Игор Дамјановић, кога је црногорска полиција привела и саслушала, рекао је да су га третирали као окорјелог криминалца, да је као формални повод за привођење наведена његова преписка на Фејсбуку, али да вјерује да је прави разлог његов критички однос према НАТО.
Игор Дамјановић (Foto: FB/Igor Damjanovic) -
Игор Дамјановић (Foto: FB/Igor Damjanovic)

Хапшења противника власти у Црној Гори узимају маха. Од почетка 2020. године црногорска полиција је привела бројне грађане који су на разне начине исказивали протест због усвајања спорног Закона о слободи вјероисповијести, па и преко друштвених мрежа, али и троје новинара.

Драстичан примјер је привођење Никшићанина Милоја Горановића и одређивање прекршајне казне од 500 евра, зато што је на Фејсбуку, наводно, увриједио директора полиције Веселина Вељовића.

У овом случају посебно брине што је Суд за прекршаје умјесто да одбаци овакву пријаву, осудио Никшићанина, чиме је на мала врата у Црној Гори уведена цензура слободе говора.

Посебно индикативан случај је привођење аналитичара и публицисте Игора Дамјановића. У изјави за Спутњик Дамјановић каже да су у петак ујутру у његов породични дом упала два униформисана полицајаца и наочиглед његове породице (укључујући и петогодишњу братаницу), ухапсили га и, како додаје, као окорјелог криминалца убацили у полицијски аутомобил, након чега је уз упаљену ротацију одведен у подгорички Центар безбједности.

Дамјановић тврди да је формални повод за полицијску репресију према њему и његовој породици била "банална преписка на Фејсбуку".

- Овом приликом грубо су прекршена моја људска права и црногорски закони, јер је јуче примијењена мјера лишавања слободе дозвољена само у случају тешких кривичних дјела, односно вишеструког одбијања лица да се одазове на званичан позив за прикупљање информација. Такође, на записнику са саслушања није наведен број предмета, што фактички значи да против мене формално и није вођен никакав поступак, нити је било основа да уопште будем позван у полицију. Стога, ван сваке разумне сумње незаконити полицијски перформанс строгоће мотивисан је мојим критичким новинарским текстовима према режиму Мила Ђукановића и друштвено-политичким активизмом по питању противљења чланству Црне Горе у НАТО пакту и тзв. Закону о слободи вјероисповијести - тврди Дамјановић.

НАТО одређује мете

Дамјановић је уверен да су црногорске власти на овакву репресију према слободној и критичкој мисли подстакнуте превасходно од стране НАТО пакта, Амбасаде САД и неколицине са запада финансираних НВО, у којима се посебно истичу, како наводи, Атлантски савјет Црне Горе и њихова ћерка НВО Дигитални форензички центар (ДФЦ) у Подгорици.

- Прије неколико недјеља у Црну Гору је стигао специјални антихибридни тим НАТО пакта, за који су нам из Министарства одбране Црне Горе саопштили да има задатак да утиче на предстојеће парламентарне изборе. Отправница послова Амбасаде САД у Подгорици Џуди Куо такође је недавно портале ИН4С и Борбу оптужила да су експоненти политике Кремља, не пруживши апсолутно ниједан доказ за своје тврдње. Индикативно је и да су уредници ови портала ухапшени свега три дана послије таргетирања од стране ДФЦ-а - каже Дамјановић.

Он подсјећа да се недавно на мети ДФЦ-а и Атлантског савјета Црне Горе такође и сам нашао, што, по његовом мишљењу, и те како има везе са његовим незаконитим хапшењем.

- Очигледно да западне амбасаде, тзв. НАТО противхибридни тимови и њихове локалне НВО експозитуре цртају мете и таргетирају слободне новинаре. По њиховим инструкцијама даље поступају црногорска полиција и тужилаштво. Ово што је сада на сцени у Црној Гори и још једном броју земаља-чланица НАТО, гдје је подршка чланству у Алијанси упитна, личи на римејк тзв. лова на вјештице у САД током 50-их и 60-их година прошлог вијека - увјерен је Дамјановић.