latinica  ћирилица
26/01/2020 |  07:45 ⇒ 09:31 | Аутор: sputniknews.com

Скоро 2.000 обољелих од коронавируса

Број људи заражених новом врстом коронавируса у Кини порастао је на 1.975, од којих је 56 умрло, саопштио је Државни комитет за здравство.

Још 324 особе су у тешком стању. Осим тога, за 2.684 особе сумња се да се заразило новом врстом коронавируса.

Епидемија болести забиљежена је у 30 региона широм земље, а власти Шангаја, у којем живи више од 24 милиона људи, у недјељу ујутро су саопштиле о првом преминулом од новог типа коронавируса. Према најновијим подацима, у граду је потврђено 40 случајева инфекције.

Тематски забавни паркови у Хонгконгу, Дизниленд и Океански парк, од 26. јануара привремено обустављају рад због ширења новог вируса, наводи се у саопштењу на сајтовима ова два парка.

- Као мјера предострожности у складу са превентивним напорима који се предузимају у цијелом Хонгконгу, привремено затварамо Хонгконшки Дизниленд, због потребе да се заштити здравље и безбједност наших гостију и запослених - пише у саопштењу парка.

Слично саопштење објавила је и управа аквапарка, који ће такође бити привремено затворен од 26. јануара.

Нови вирус

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Свјетску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести - то је коронавирус.

​Први обољели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човјека на човјека.

Због избијања коронавируса у Кини, у суботу је уведен највиши степен хитног реаговања на ванредну здравствену ситуацију у 25 провинција, специјалних административних региона и градова. На овој територији живи више од 1,2 милијарде људи.

​Ван Кине зараза је забиљежена у читавом низу земаља, укључујући Сједињене Америчке Државе, Тајланд, Француску и Аустралију.

Симптоми болести

Према ријечима љекара, овај коронавирус карактеришу симптомикао што су кијавица, кашаљ, болови у грлу и стезање у грудима, а могуће су главобоља и грозница која може трајати и неколико дана. Ризичне групе су људи са ослабљеним имунитетом, дјеца и старији људи код којих су примијећени симптоми слични пнеумонији и бронхитису.

Свјетска здравствена организација објавила је у уторак да сматра да се ускоро може очекивати повећање броја обољелих од упале плућа проузроковане новим коронавирусом у Кини, а могуће и у другим земљама.