latinica  ћирилица
26/01/2020 |  09:37 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Потпредсједник ФБиХ да буде Србин из Дрвара

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ сматра да Србин из Дрвара треба да буде потпредсједник ФБиХ.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

- Као људе нас вријеђају изјаве представника политичких партија за које гласа већински бошњачки народ, а усмјерене су на то да потпредсједник ФБиХ не може бити представник партија које су чиниле Српску листу, а делегати у Дому народа ФБиХ Српске листе су сви из Дрвара - истичу у Одбору.

У Одбору се питају одакле може бити потпредсједник ФБиХ, ако не може из Дрвара, има ли иједан град веће референце антифашизма од Дрвара.

- Нема! Ако ико треба да да Србина за потпредсједника ФБиХ, то је Дрвар - категорични су у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

Из овог одбора додају да данас прокламовани љевичари и антифашисти из Сарајева директно и јасно кажу српским представницима у Дому народа из Дрвара да њихови представници нису довољно добри за потпредсједника ФБиХ.

- Народу који се у ФБиХ вратио највише у Дрвар и околне општине, након безброј непријатности које су доживјели као повратници, неки људи из овог ентитета и даље поручују да Србин повратник не може бити потпредсједник ФБиХ - наводи се у саопштењу Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Партије са сједиштем у ФБиХ које се изјашњавају као љевичарске и либералне, антифашистичке, како кажу у Одбору, најгласније су да Србима повратницима и народу Дрвара поруче да њихови делегати и представници не могу бити представници Срба у федералним извршним органима и да не могу дати потпредсједника ФБиХ.

- Они то кажу делегатима и народу Дрвара, народу који је дао више народних хероја него 20 других већински бошњачких или хрватских заједница. И то говоре у Европи заснованој на антифашизму, а Дрвар је град народни херој, јер је 17. маја 1974. године одликован орденом народног хероја, као једини град у БиХ који је добио то одликовање - подсјећају из Одбора.

Садашња владајућа коалиција у ФБиХ, напомињу, нема довољан уставни капацитет да у федералном Дому народа изабере потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, јер странке већине СББ, ДФ, ХДЗ и СДА укупно имају изабраних двоје делегата Срба у Дому народа ФБиХ, а потребно је шест да би се дао приједлог за избор потпредсједника Федерације.

- Упитно је да ли та већина уопште има и математичку већину од 30 делегата у Дому народа ФБиХ, јер је гласовима четири делегата Српске листе изгласан федерални буџет - навели су у Одбору, гдје напомињу како је јасно да би без гласова Српске листе, конкретно Дрварчана, ФБиХ сада била на привременом финансирању.

Из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ подсјећају да су 1941. године, послије заклетве усташког поглавника Анте Павелића и његовог замјеника Адемаге Мешића, Срби готово до краја биолошки уништени на подручју данашњег Дрвара, да су 1995. године протјерани, 1998. године су почели повратак, а ране их још боле.