latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:08 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Отворен вртић "Бајка" - градња коштала више од милион КМ (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, начелник општине Лакташи Ранко Карапетровић и директорка вртића Бајка у Александровцу Наташа Трнинић данас су у овом мјесту отворили нови вртић за 60 малишана.

Изградња вртића почела је у септембру. Локална управа Лакташи обезбиједила је плац, грађевинске дозволе и комуналне прикључке, а Влада Републике Српске финансирала је изградњу са 800.000 КМ, док је 166.000 обезбијеђено кроз финансијски механизам од чега су 93.000 КМ донаторска средства, а 63.000 учешће општине.

У посљедњих десетак година у Александровцу изграђено је више објеката за потребе дјеце, омладине и ученика. Обновљена је зграда основне школе, реновирано или изграђено више друштвених објеката, уређени спортски терени за кошарку, фудбал, рукомет...

Фото: РТРС

Предсједница Српске је оцијенила да је отварање вртића "Бајка" значајан искорак у укупном предшколском образовању Српске, а намјера је да се обезбиједи што већи обухват дјеце у урбаним и руралним средима.

Цвијановићева је нагласила да се стичу услови да се овако нешто ради широм Републике Српске, јер се до сада тај процес вршио у различитим објектима.

- Ово је добар модел удруживања средстава, Влада Републике Српске обезбијеила је 800.000 КМ, али ту су и донације Швајцарске, УНДП-а. Користили смо и механизам сарадње домаћих и међународнох финансијских организација - рекла је она.

Према њеним ријечима, ово је развојна шанса Српске, јер се на овај начин помаже родитељима да ускладе пословне и породичне обавезе, а и процесу образовања прилази се на други начин.

- Ово отвара и неке друге прилике, јер је у вртићу запослено 11 људи, што доприноси развоју Републике - сматра Цвијановићева.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да је циљ Републике Српске да изгради довољно капацитета за сву дјецу предшколског узраста, што би требало да буде урађено у наредних пет година.

- Ово је важан дио образовног система, јер ту дјеца добијају прве и најважније информације због чега је важно да томе приступимо на један организован и систематски начин - рекао је Додик након отварања.

Додик је изтразио задовољство што је дио тима који је радио на овом пројекту.

- Александровац има јаку индустријску зону са више запослених него становника, те је поред школе логично да се изгради овакав вртић - додао је Додик.

Фото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ најавио је да би у овој години требало да буде започета изградња новог вртића у Лакташима, а биће размотрено и да се то ради и у другим руралним заједницама гдје за тим има потребе.

- Сматрам да то треба да буду посебни, а не интегрисани објекти кроз школе или да се адаптирају постојећи - нагласио је Додик.

Фото: РТРС

Начелник општине Лакташи изјавио је да је изградња вртића коштала више од милион КМ и да ће његово отварања бити од велике користи за мјештане, посебно у љетном периоду, када имају пуно обавеза.

- Отварање овог вртића биће веома заначајно за наше пољопривредне произвођаче, поготово у љетном периоду када имају пуно обавеза - додао је Карапетровић.

Директорка вртића "рекла је ће у новом објекту бити смјештено 52 дјеце узраста од три до шест година, цијена боравка је 150 КМ, а ради десет часова дневно.

- Уколико сва дјеца иду у вртић за треће дијете из једне породице вртић је бесплатан - додала је Трнинићева.

Шеф канцеларије Развојног програма УН у Бањалуци Горан Вукмир рекао је да је вртић изграђен у оквиру пројекта "Растимо заједно: унапређење доступности и квалитета програма и услуга предшколског васпитања и образовања на подручју општине Лакташи", уз подршку Петог циклуса Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

- Партнери и финансијери Финансијског механизма, успостављеног уз подршку Пројекта интегрисаног локалног развоја, су Влада Швајцарске, Министарство финансија и Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и УНДП - навео је Вукмир.

Директор Инвестиционо-развијне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је јавни позив у оквиру Финасијског механизма траје до 17. фебруара.

Отац троје дјеце из Александровца Горан Ковачевић рекао је да ће му отварање овог вртића олакшати живот, јер ће имати гдје да остави дјецу на чување, а она ће при томе добити и адекватно образовање.