latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:36 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Трилатерални уговор о научно-техничкој и пословној сарадњи

Двогодишња успјешна сарадња Технолошког факултета из Зворника, београдског Института за општу и физичку хемију и компаније "Зеохем", крунисана је потписивањем трилатералног уговора о научно-техничкој и пословној сарадњи. Уговор је потписан на неодређено вријеме и трајаће све док постоји заједнички пословни интерес.

Уговором је предвиђено пружање пословно-техничке сарадње, развој технологије за производњу и примјену алумосиликатних и силикатних материјала, односно зеолита, али и заједнички наступ код институција и фондова, ради
реализације нових пројеката.

- Овај модел треба да послужи као модел за друге високошколске установе, јер мислим да без тјесног везивања академије и индустрије, напросто, знање ради знања и академија ради академије нема будућност - каже Драган Вујадиновић, декан Технолошког факултета Зворник.

Технолошки факултет и Институт за општу и физичку хемију ставиће на располагање знања, кадрове, лабораторијске капацитете и већ освојена техничка унапређења, а компанија "Зеохем" своје производне капацитете, кадар и опрему.

Све наведено омогућиће реализацију бројних пројеката, док ће наука и знање бити у служби профита.

- Само тако се може развијати паралелно и наука и индустрија. Без науке ми не можемо да живимо, а оно што радимо је управи високо технолошки производ - наглашава Зоран Петковић, директор компаније "Зеохем".

Стеван Благојевић, директор Института за општу и физичку хемију Београд рекао је да пројекти имају два правца.

- Први је да се садашњи производи технолошки појефтине, а други да се направе потпуно нови производи који већ постоје на тржишту од конкурентских компанија. То су све производи из групе зеолита, алумосиликата, воденог стакла, силикагела - додаје Благојевић.

У оквиру сарадње, "Зеохем" је Технолошком факултету донирао реактор за синтезу алумосиликата, који ће бити кориштен за бројне пројекте и научно-истраживачки рад.