latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:55 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Светосавска академија у Вишеграду

Сутра се обиљежава Свети Сава.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је ученицима, наставницима и свим запосленим у образовним установама у Српској школску славу.

Додао је да је пред свима нама велика обавеза да наставимо путем светосавља и да, чувајући темеље властитог иденитета, градимо модерно школство и образовање, као најјачу гаранцију нашег опстанка у будућности.

Поводом Савиндана у Вишеграду је одржана Светосавска академија у организацији Основне школе "Вук Караџић" и Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда.

Свети Сава је наш први светитељ и просвјетитељ, стуб духовности, књижевности и просвијећености, речено је на академији.

- Његов рад и учење су књиге из којих свакодневно учимо о доброти, части и поштењу, свим врлинама које красе човјека - истакла је Дивна Васић, директорка Средње школе "Иво Андрић".

- Ово је први пут да основна и средња школа заједнички организују Светосавску академију. Припремљен је богат садржај, којим смо обухватили све сегменте нашег рада у слободним и ваннаставним активностима - додао је Момир Радојчић, директор Основне школе "Вук Караџић".

Ученици су припремили пригодан програм истичући да сви треба да иду путем светосавља, јер је оно путоказ за сва времена.

- Од Светог Саве нико нас у свијету није љепше представио и са свијетом помирио. Гдје се он појављивао туђинци су постајали сродници, непријатељи пријатељи, разбраћени браћа. Због свега тога монога су покољења кренула путем којим је ишао Свети Сава и ми дајемо завјет да ће тако и остати - ријечи су ученице Мие Беговић.

- Ми смо се трудили да нагласимо да је Свети Сава једно од имена Исуса Христа и да је тај Светосавски пут наш пут до универзума, тако да је публика могла да види како је почео тај наш пут - истакла је ученица Марија Ђурђевић.

Свети Сава био је градитељ школа, цркава и манастира, а градећи православну вјеру истовремено је градио и српску државу.