latinica  ћирилица
26/01/2020 |  13:40 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј поручио црногорским властима да се оставе ђавољих дјела (ВИДЕО)

Патријарх српски Иринеј поручио је данас црногорским властима, на молебану подршке одбрани српских светиња у Црној Гори у Београду, да се оставе злих и ђавољих дјела и врате свом народу, историји, култури и вјери.
Патријарх Иринеј - Фото: Screenshot
Патријарх ИринејФото: Screenshot

Патријарх Иринеј је на крају литије и молебана који је служио испред Цркве Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду истакао да су се српски народ и његове светиње у Црној Гори нашли у проблему који је толико тежак да се не може да ријешити "силама људским" и да само може помоћи Бог.

Он је рекао да није у питању само руководство Црне Горе, него да се иза њега налази "огромна мрачна сила", а да оно само спроводи туђу вољу, док је главни задатак да се разбије српство и освоји СПЦ.

- Нико није ни могао да помисли да ћемо доћи у прилику да бранимо Србе од Срба, да браним Цркву нашу од бивших Срба. Дигли су руке своје безбожне на највеће вриједности и светиње рода нашега - рекао је патријарх Иринеј.

Он је упозорио да црногорске власти хоће да СПЦ лише њене имовине и униште, а да притом заборављају да је СПЦ створила Црну Гору које данас сигурно не би било да није било Цркве.

Патријарх Иринеј указао је да такво безакоње свијет није запамтио и да црногорске власти чине оно што ни Турци за 500 година нису чинили.

Он је рекао да је рјешење овог проблема потребно не само српском народу него и свјетском православљу и да су велике православне цркве, па чак и Ватикан дигли глас против тог "безбожног дела".

Патријарх Иринеј изразио је наду да ће Бог отворити очи црногорским властима "да прогледају, да се освијесте и дођу себи и да се оставе нечаснога дјела којима припремају себи најгрознији завршетак и крај".

Он је апеловао да народ не посустане и настави са мирним протестом и јеванђељским начином истраје и тражи да се зло отклони.

Неколико хиљада људи учествовало је данас у Београду у литији и молебану коју су свештенство и парохијани храмова Српске православне цркве Земуна и Новог Београда организовали у знак подршке одбрани српских светиња у Црној Гори.