latinica  ћирилица
26/01/2020 |  16:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Србин у Вухану: Ово је сабласан град, хоћу кући

Стефан Војнић (27) из Београда, који се тренутно налази у "најопаснијем" граду на свијету, Вухану, и већ неколико дана је у карантину због појаве коронавируса, каже да не страхује од заразе, јер се строго придржава свих правила, али да, ипак, једва чека да се врати кући.
Стефан Војнић (фото: Тањуг / Стефан Војнић) -
Стефан Војнић (фото: Тањуг / Стефан Војнић)

Вухан описује као "град без људи", гдје су затворени сви видови јавног превоза од аутобуса, метроа до аеродрома, у појединим радњама рафови су празни, али, каже Стефан, тренутно има довољно намирница за све.

- Нема ни панике, макар је ја нисам примијетио - истиче он у телефонском разговору за Танјуг и наводи да се сви придржавају правила - носе се маске на улицама, избјегава контакт са људима и животињама, редовно перу руке...

Међутим, каже, иако је стање мирно и без панике, у "ваздуху се осјећа непријатна тензија", јер је, ипак, наводи Стефан, ријеч о тренутно највећој епидемији на свијету.

- И ја се строго придржавам правила, али не осећам неки страх од заразе...Тешко и да могу да се заразим, јер не долазим у контак са другим људима, одем до продавнице, вратим се назад у собу и проводим вријеме у затвореном простору - описује свој дан Стефан.

У Вухан је дошао септембра прошле године због студирања на Вухан Универзитету, а у Београд је планирао да се врати 6. фебруара, за када има купљену карту.

Међутим, његов повратак је за сада под знаком питања.

- Пошто је град тотално блокиран, чак и околни градови, па и цијела ова провинција, сада сам у контакту са Амбасадом Србије са којом разматрам да ли могу некако да изађем из провинције и да летим из неког другог града - испричао је Стефан.

Додаје да и Амбасада Србије и кинеска влада раде све што могу да заштите што већи број људи.

Према Стефановим ријечима, у Вухану има још неколико српских држављана и зна да је Амбасада Србије са свима у контакту, додајући да су они "мање-више сигурни, јер је уведен карантин, па је тешко добити вирус ако се придржавате правила.

- Иако не страхујем од вируса, волио бих да се вратим што прије, да се не излажем непотребном ризику. С друге стране, надам се да карантин неће потрајати дуго - каже Стефан и додаје да је под карантином тренутно 33 милиона људи.

Истиче и да се у међима шире и поједине "лажне вијести", као на примјер, да се вирус преноси преко очију, или да "људи падају по улици" због посљедице коронавируса, како су поједини медији у Србији писали.