latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:34 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Бурно на сједници ГО СП: Потврђена одлука о искључењу незадовољних

На сједници Главног одбора Сосцијалистичке партије, одржане у Добоју, потврђена је одлука предсједника Петра Ђокића којом су из чланства искључени предсједник Градског одбора у Бањалуци Горан Селак, шеф Клуба посланика у НСРС Максим Скоко и бивши министар Миленко Савановић.

Подсјећамо, пет посланика СП затражило је смјену Петра Ђокића јер је, тврде, супротно вољи странке потписао уговор о изградњи вјетроелектране Гребак код Невесиња. Ђокић је навео да концесије не додјељује он лично, већ постоји законска процедура, која је у овом случају испоштована. Након тога Селака, Скоку и Савановића искључио је из странке, што је данас Главни одбор и потврдио.

Сједници Главног одбора претходила је сједница Извршног одбора СП на којој се тражио компромис. Незадовољнима радом предсједника Петра Ђокића - Горану Селаку, Максиму Скоки и Миленку Савановићу понуђен је текст изјаве извињења за, како се наводи, исхитрен потез којим су грубо прекршили статут СП, али су они то одбили. Већина чланова ГО подржала је предложене санкције.

- Тиме је потврђена одлука коју сам донио прије два дана. Морао сам да донесем такву одлуку јер није било другог начина да до сједнице Главног одбора спријечим било какво даље дјеловање које би могло нанијети штету партији. Дјелимично смо у томе успјели, дјелимично нисмо - изјавио је Ђокић новинарима.

Одлуке донесене на сједници ГО су нелегалне јер је сједница сазвана мимо Статута и Пословника, тврде искључени чланови. Најављују жалбу Статутарној комисији.

- Потврђена је одлука предсједника партије да будемо искључени само нас троје с тим што имамо најаву да ће један број народних посланика, а ви вјероватно претпостављате о коме се ради, самостално изаћи из СП ако одлука о нашем искључењу буде пуноважна - рекао је Максим Скоко.

Одлукама ГО претходила је права драма испред сале у којој је требало да буде одржана сједница. Група незадовољних чланова СП, махом из Бањалуке, тражила је да присуствује сједници, а када им то није било дозвољено насилно су ушли у сали, након чега је на лице мјеста изашла и полиција.

Незадовољни чланови салу су напустили на позив полиције након скоро три сата.

- Ми, као нормалан народ, смо изашли, јер не желимо да правимо проблеме, нисмо нецивилизовани, а то што нам неки бране да кажемо шта имамо на сједници ГО, да нас сви чланови ГО саслушају, то је њихова брука и срамота - рекао је Ратко Јокић.

Искључени чланови СП кажу да и даље сматрају да постоје пропусти у раду предсједника у вођењу СП и министарства на чијем је челу. Најавили су да ће и даље у НС РС наступати као Клуб СП, док одлука о искључењу не буде званична, што им је раније Ђокић оспорио, очекујући да мандати у Народној скупштини буду враћени Социјалистичкој партији.