latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:41 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Отворен нови вртић у Александровцу - мјесто за 60 малишана (ФОТО)

У Александровцу, код Лакташа, отворен је вртић "Бајка", који може да прими 60 малишана.

Изградњу је са 800.000 марака финансирала Влада Српске, уз помоћ Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација.

Општина Лакташи обезбиједила је плац, грађевинске дозволе и комуналне прикључке.

Отворен вртић у Александровцу (Фото: РТРС)

Собе су нове, играчке одговарајуће... Огњен, Стефан и Калина дали су одличну оцјену вртићу у који ће закорачити већ сутра.

- Све троје ће ићи у вртић. Прије није било капацитета у Лакташима. За треће дијете имамо бесплатно - каже Горан Ковачевић.

Многи од 52 малих корисника први пут ће у вртић. Два досадашња, у општини Лакташи, нису била довољна да приме све заинтересоване.

Отворен вртић у Александровцу (Фото: РТРС)

Отварањем вртића "Бајка", укупно 357 дјеце у овој општини обухваћено је предшколским образовањем.

- У овом, трећем објекту ће бити 52 за почетак. Цијена боравка је 150 КМ и вртић ради 10 часова дневно - пјаснила је Наташа Трнинић, , директорка ЈУ Центар за предшколско образовање и васпитање, Лакташи.

- Општина је обезбиједила сву инфраструктуру за изградњу, грађевинске дозволе и то, а кроз овај пројекат су још изграђена игралишта у преостала два вртића - додао је начелник Лакташа Ранко Капетановић.

Отворен вртић у Александровцу (Фото: РТРС)

Влада Републике Српске обезбиједила је 800.000 марака. 166.000 обезбијеђено је кроз Финансијски механизам за одрживи развој Инвестиционо развојне банке, од чега је 93.000 марака донаторских средстава Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација.

Позив локалним заједницама да аплицијрају за сличне пројекте ИРБ-а отворен је до 17. фебруара.

- До сада се обезбјеђивао васпитно -бразовни процес дјеце, прије него крену у званично школовање, у различитим објектима, у школама, да би се та година пред школу могла имплементирати и у тим руралним срединама. Сада се стичу услови да овако нешто радимо широм Републике Српске - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Фото: РТРС

- Треба да схватимо да је ово веома важан дио образовног система у цјелини и да прве информације које дијете добија свакако су једне од најважнијих. То нас учи и наука и зато је важно да овоме приступимо на један организован и системски начин - закључио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Према подацима ресорног министарства, тек 22,5 одсто дјеце у Српској обухваћено је системом предшколског образовања.

Број малишана у вртићима све је већи, али недовољно и неравномјерно, јер је за дјецу у руралним подручјима вртић најчешће недостижан.