latinica  ћирилица
26/01/2020 |  20:01 | Аутор: РТРС

Брчко: Ријешити проблем недостатка љекара

Професори Медицинских факултета у Бањалуци и Тузли су на захтјев Владе Дистрикта контролисали квалитет рада љекара и медицинског особља у Јавној здравственој установи у Брчком. Констатовали су, између осталог, да је рад на задовољавајућем нивоу, а да је основни проблем недостатак љекара-специјалиста и то треба што прије ријешити.

Под лупом су се у првом реду нашли Интерно и Гинеколошко одјељење, у којем ради осам специјалиста. За двије године, два љекара су отишла у пензију, и још пет ће их отићи, за три године.

За седам протеклих година Јавно здравство у Брчком напустило је 37 љекара, од којих је њих 16 отишло у Њемачку, а остали у пензију. Само прошле године у западне земље отишла су по два анестезиолога, хирурга и радиолога. Највећи проблем је што здравство у Брчком о свом трошку школује специјалисте, који, касније углавном одлазе на боље плаћена мјеста.

- Нас један специјалзант кошта око 200.000 марака, али то није највећа штета, највећа је штета када изгубите младог специјалисту кога сте планирали да имате, који вам је неопходан у раду, јер их немате на тржишту рада и дуго треба да се тај кадар створи - истиче директор болнице у Брчком Душан Стокић.

Након специјализације, љекари ипак одлазе, иако су обавезни да у ЈЗУ остану најмање 10 година. У менаџменту и Управном одбору одлучили су да против два љекара, због пријевременог одласка, покрену судски спор. Ни то, кажу, не рјешава проблем у цијелости, па ће уз помоћ Владе наћи модус да специјалисти остану у јавном здравству.

Професори који су четири мјесеца надзирали рад брчаснког здравства препоручују заједно са менаџментом да је најхитније потребно засполити 20 нових доктора медицине и 10 специјализаната, како би ЈЗУ, на најбољи начин, одговорила потребама својих пацијената.