latinica  ћирилица
26/01/2020 |  21:42 | Аутор: СРНА

Холандска Влада се извинила за прогон Јевреја

Холандски премијер Марк Руте извинио се данас у име холандске Владе за прогон Јевреја у Другом свјетском рату.
Марк Руте - Фото: AFP
Марк РутеФото: AFP

Рат је преживјело само 38.000 од 140.000 Јевреја, колико је живјело у Холандији, али до сада се ниједна Влада Холандије није извинила за улогу тадашњих власти.

- Сада када су посљедњи преживјели и даље са нама извињавам се у име Владе за оно што су власти тада учиниле - рекао је Руте.

Он је говорио на скупу у Амстердаму у знак сјећања на жртве Холокауста уочи обиљежавања 75 година од ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау.

- Институције наше Владе нису дјеловале као чувари правде и безбједности. Превише службеника извршавало је наредбе окупатора - рекао је Руте, преноси АФП

Он је рекао да горке посљедице састављања спискова Јевреја и протјеривања нису никада адекватно признате.

- И сада, 75 година након ослобођења Аушвица, антисемитизам је и даље међу нама. Управо зато ми у потпуности признајемо шта се догодило и кажемо то јасно и гласно - рекао је Руте.

Питање извињења постављено је 2012. године у вријеме када је Руте био премијер. Он је тада рекао да нису доступне све информације о поступцима Владе током рата и да нема довољно подршке јавности за званично извињење.

У свом говору у израелском парламенту 1995. године холандска краљица Беатрис рекла је да је Холандија учинила довољно да помогне Јеврејима током рата.

Вим Кок, некадашњи премијер Холандије извинио се 2000. године због "ледене добродошлице" којом су Холанђани дочекали преживјеле Јевреје из логора након Другог свјетског рата.