latinica  ћирилица
27/01/2020 |  09:51 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Никшић: Стање у ОБА није задовољавајуће

Стање у Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ није задовољавајуће, а заједничка Комисија за надзор над радом ОБА досљедно ће се и принципијелно држати надлежности које има, изјавио је предсједавајући ове комисије Нермин Никшић.
Нермин Никшић (Фoto:Mariana Đurić/RAS Srbija) -
Нермин Никшић (Фoto:Mariana Đurić/RAS Srbija)

- Слабост безбједносних институција значи слабу и рањиву земљу. Очекујем да сви чланови схвате значај Комисије и вршења надзора над тако битним институцијама државе јер се ради о озбиљним безбједносним изазовима који се налазе пред БиХ - рекао је Никшић за Независне новине.

Он је истакао да не треба заборавити да је ова комисија једини механизам контроле ОБА и да очекује, без обзира на то из које странке долазе, да ће сви чланови дати максималан допринос.

Одговарајући на питање да ли је логично да директор ОБА буде Осман Мехмедагић коме је поништена факултетска диплома, Никшић је рекао да је потпуно неприхватљиво да се на позицијама које захтијевају стручност и образовање налазе људи без дипломе, односно, још горе, с фиктивном дипломом.

- Случај поништене дипломе, као и начин на који ју је стекао, па све до информација у медијима да ћемо можда ускоро угледати нову диплому Мехмедагића, озбиљно нарушава углед БиХ и ове институције. Као и у сваком другом случају такве врсте, требало је да услиједи суспензија до рјешења случаја по постојећим процедурама. Лично желим и залагаћу се да се та ситуација испита и рашчисти у складу са законом - додао је Никшић.