latinica  ћирилица
27/01/2020 |  10:00 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Дрљача: Тражи се помоћ у рјешавању статуса граничног прелаза

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача упутио је данас допис предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији, министру транспорта и комуникација Војину Митровићи и министру спољне трговине и економских односа Сташи Кошарцу у којем је затражио састанак на којем би било разговарано о прекатегоризацији граничног прелаза у Новом Граду.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао новинарима да је ово тема којом се општинска власт бави од 2013. године када је прелаз, након уласка Хрватске у ЕУ, затворен за превоз робе која не подлијеже директном царинском прегледу.

- Желимо да тај прелаз поново има ранији статус. Дуго смо се бавили овом темом, посебно преко Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске. Мислимо да смо ријешили све техничке услове и недоумице - навео је Дрљача.

Према његовим ријечима, у порасту је робна размјена између БиХ и земаља ЕУ, а на осталим граничним прелазима су честе гужве и застоји, те би отварање граничног прелаза у Новом Граду за теретни саобраћај било од користи свима.

- У допису тражимо састанак како бисмо договорили на који начин да се ријеши овај проблем. Сматрамо да није довољно да се овим питањем бави само мјешовита комисија и да разговор ресорних министара може довести до рјешавања овог питања - рекао је Дрљача.

Он каже да би у фебруару требало да буде одржан састанак Мјешовите комисије за праћење спровођења Уговора о граници између БиХ и Хрватске на чијем дневном реду би поново био гранични прелаз Нови Град.

Осим тога, како је наведено у допису, једна од тема састанка била би и планирана изградња одлагалишта радиоактивног отпада у касарни Черкезовац у хрватској општини Двор, надомак са границом БиХ.

Овај проблем такође је присутан више година, а планирана локација је у непосредној близини Новог Града.