latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:10 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Српска православна црква, школе, ђаци и наставници славе Светог Саву

У Банском двору у Бањалуци вечерас ће бити одржана Светосавска академија у част првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу.

Свечаност је дијелом посвећена и обиљежавању јубилеја - 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 120 година Епархије бањалучке.

Организатор Светосавске академије је Српско пјевачко друштво "Јединство", уз покровитељство Српске православне црквене општине Бањалука и града Бањалука.

Пренос академије на нашем програму од 20 часова и пет минута.

Поводом Савиндана, у Требињу је, уз богат културно-умјетнички програм, у организацији Града и Црквене општине, одржана Светосавска академија.

Уручена су и признања заслужним просвјетним радницима. Честитајуићи школску славу, градоначелник Требиња Мирко Ћурић, потсјетио је да наш народ већ осам вијекова окупља светосавска мисао, која нас позива да чувамо православну вјеру, свој идентитет, да будемо поносни на нашу славну историју и претке који су стварали будућност генерацијама иза њих.

Овогодишњи Савиндан је посебан јер се обиљежава у години вeликог јубилеја за Митрополију дабробосанску.

Тачно прије 800 година, Свети Сава је 1220. године у манастиру Светог Николе у Бањи код Прибоја основао Митрополију Дабробосанку – истакнуто је на Светосавској академији у Фочи.

Традиционално прворођена беба у овој години дарована је златником, а награђени су и најбољи ђаци.

У организацији Епархије зворничко-тузланске у Бијељини је одржана Светосавска.

Бесједу о Светом Сави и његовом насљеђу говорио је Драгослав Бокан, а скуп је благословио владика Фотије.

Све бијељинске школе и високошколске установе прослављају данас школску славу.

Бројним манифестацијама и у Српцу се обиљежавају Дани Светосавља. Општинска управа организовала је академију "На путу православља" а истим поводом акадеија и у Дому културе у Шипову.

У занимљивом колажном програму учествовали су ученици Основне школе "Немања Влатковић" и КУД-а "Никола Кокошар".

Бесједу о Светом Сави говорио је парох Драган Шкалоња.