latinica  ћирилица
27/01/2020 |  18:45 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Додик уручио Медаљу заслуга за народ породици добровољца Горана Николића (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милора Додик уручио је данас у Скопљу Медаљу заслуга за народ породици 22-годишњег Горана Николића из Куманова, добровољца и припадника Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске који је погинуо половином августа 1993. године на Путниковом брду код Добоја.
Милорад Додик у Скопљу - Фото: РТРС
Милорад Додик у СкопљуФото: РТРС

Додик је нагласио да је прошло 27 година од погибије великог јунака и борца Горана Николића и поручио да Република Српска никада неће заборавити његову жртву коју је дао да би ми данас живјели у слободи.

- Горан је био храбар младић који је са својим саборцима учествовао у бројним биткама за одбрану Републике Српске. Оно што је посебно велики подвиг и храброст тада 22-годишњег младића јесте његово учешће у једној од најзначајнијих акција као што је "Пробој коридора" или битка "Коридор живота" јер она то и јесте била и јесте значила живот - истакао је Додик.

Милорад Додик у Скопљу
Додик је рекао да је са градоначелником Добоја Борисом Јеринићем разговарао да једна од улица у овом граду добије име по Горану Николићу, што је одмах и прихваћено, те очекује да већ на првој наредној сједници Скупштине града ова идеја буде и реализована.

Слађана Антић, сестра покојног Горана, захвалила је српском члану Предсједништва БиХ и свима у Републици Српској што нису заборавили њеног брата који је дао живот за Српску и слободу свих њених становника, те да су још јака сјећања на њега и његову храброст.

Она је у име породице Николић изразила посебну захвалност због чињенице да ће једна од улица у Добоју ностити име њиховог сина и брата.

Милорад Додик у Скопљу (Фото: РТРС)

Уручењу Медаље заслуга за народ присуствовали су родитељи Горана Николића и сестре Слађана, Светлана и Фросина.

Саборци Горана Николића, припадници Првог батаљона Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, вечерас у Скопљу уручили су Додику монографију о ратном путу овог батаљона.

На основу Устава Републике Српске, Закона о одликовањима и признањима и Статута ордена и медаља Републике Српске предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић постхумно је одликовала Медаљом заслуга за народ Горана /Зоран/ Николића из Куманова за заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске.