latinica  ћирилица
28/01/2020 |  08:13 | Аутор: СРНА

Градишка: На Светосавској академији награђени најбољи просвјетни радници

Светосавска академија под називом "Во вијеки вјеков", на којој су трећи пут заредом додијељене и награде најбољим учитељима, наставницима и професорима, одржана је у Градишци.
Градишка: Додијељене награде набољим учитељима - Фото: СРНА
Градишка: Додијељене награде набољим учитељимаФото: СРНА

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је синоћ да се у том граду већ традиционално одржава Светосавска академија и истиче значај лика и дјела Светог Саве за православље и српски народ.

Он је истакао да се обиљежавајући празник посвећен првом архиепископу, државотворцу и оснивачу Српске православне цркве, који школе обиљежавају као своју славу, чува српска традиција, обичаји, духовност, народ и Република Српска.

Аџић је навео да додјелом признања за набоље просвјетне раднике Градска управа жели да им захвали на њиховом труду и да их додатно мотивише да и даље изводе младе генерације на прави пут и формирају их као зреле личности.

Аутор Светосавске академије професор Радана Вила Станишљевић истакла је да назив Академије говори да је Свети Сава био онај који се богојавио и богочастио цијели свој живот, како би нас научио како да живимо и постојимо.

- Он је створио народ који вечерас прати академију - истакла је Станишљевићева.

За најбољег наставника разредне наставе изабрана је Олгица Тепић из Основне школе "Данило Борковић" Градишка, док је за најбољег наставника предметне наставе изабран Неђо Малић из Основне школе "Петар Кочић" Нова Топола.

Награду за најбољег наставника у одјељењу ученика са посебним васпитно-образовним потребама добила је Душка Котур из Основне Школе "Васа Чубриловић" Градишка.

Најбољи наставник Основне музичке школе "Бранко Смиљанић" је Тања Ристић, док је награда за најбољег професора припала Радовану Марјановићу из Техничке школе Градишка.

Марјановић, који у "Техничкој школи" ради од 2002. године, каже да је ова награда велика част и признање али и плод великог рада са ученицима.

У програму Академије учествовали су Градски мјешовити хор "Лира", глумци Градског позоришта Градишка Драшко Видовић и Адмир Мешић, вокални солиста Теодора Чикић, пијанист Динко Благојевић, сопран Албина Смајловић и ученици градишких основних и средњих школа.

Светосавској академији, која је одржана у Културном центру Градишка, присуствовали су посланици из Градишке у Народној скупштини Републике Српске, представници Српске православне цркве, локалне власти, васпитно-образовних установа, културних и других установа и предузећа, те бројни грађани.