X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
28/01/2020 |  10:39 | Извор: СРНА

Вишковић: Српска не може преузети додатне трошкове за заштиту границе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да Српска неће дозволити да граница остане незаштићена, али да не може преузети додатне трошкове за смјештај и исхрану припадника Министарства унутрашњих послова након што је Међународна организација за миграције обавијестила Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да то финансира.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је истакао да је Република Српска и до сада имала значајне трошкове за око 100 припадника МУП-а који бораве као испомоћ на граници.

- Ми смо преузимали трошкове за њихове дневнице, гориво и друге обавезе и на годишњем нивоу издвајали око милион и по КМ. Храна и смјештај тих људи на годишњем нивоу кошта око четири милиона КМ и ми не можемо преузети и те трошкове. Ово показује у каквим условима функционише БиХ. Они који се заклињу да помажу, ускраћују помоћ БиХ када јој је она најпотребнија - рекао је Вишковић новинарима у Требињу.

Он је додао да је у вези са овим проблемом у контакту са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, те да ће обавијестити Савјет министара, Министарство безбједности и Граничну полицију да Српска не може прихватити да плаћа храну и смјештај за припаднике МУП-а који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији БиХ.

- Савјет министара је добио проширење буџета и ако желе да обезбиједе границу нека за то издвоје средства. МУП Српске је спреман да настави да ради на тим пословима, али нећемо радити на своју штету - поручио је Вишковић.

Сузбијање миграната у преласку границе, подсјетио је премијер Републике Српске, није обавеза МУП-а Српске, већ Граничне полиције БиХ.

- Било би реално да Гранична полиција ојача своје капацитете, запосли нове људе и обавља Уставом прописане надлежности. Ако наши полицајци буду морали да напусте границу, они ће се повући у унутрашњост Српске и радити и даље свој посао, те све мигранте који пређу границу евидентирати и превозити у миграционе центре - нагласио је Вишковић.

ИОМ је обавијестио Граничну полицију БиХ да од 31. јануара није у могућности да финансира трошкове смјештаја и исхране полицијских службеника МУП-а Републике Српске који су ангажовани као испомоћ Граничној полицији у надзору границе.

Имајући у виду да на тај начин ИОМ оставља границу Републике Српске са Србијом незаштићеном у тренутку кад се очекује нови прилив миграната, Гранична полиција је, према сазнањима Срне, о томе обавијестила Министарство безбједности у Савјету министара од којег тражи да хитно буду обезбјеђена додатна средства за ову намјену како би активности МУП-а Српске на испомоћи припадницима Граничне полиције биле настављене.